Et irrgrønt plastjuletre står ensomt i venstre hjørne av det store oppholdsrommet. Høyt i toppen henger en stjerne som snart i ferd med å falle ned. Hjemmelagde julelenker i forskjellige farger er tvinnet rundt det gamle sprinkleranlegget i taket.

Les også: – Folk er blitt mer positive

– Tenk deg at du er i et fremmed land der du ikke kjenner kulturen eller måten å leve på. Du har flyktet fra ditt eget hjem fordi du trenger beskyttelse. Det du aller helst vil er å feire jul sammen med familien. Men foreløpig kan du ikke gjøre noe annet enn å være på asylmottaket og vente. Slik er hverdagen for oss asylsøkere, forklarer Idress (26) fra Sudan.

 

Feirer Jesu fødsel

Det er hans andre jul på asylmottaket ytterst i Sund kommune. 26-åringen har ventet i snart 14 måneder på å bli intervjuet av UDI før de skal behandle asylsøknaden hans.

– Selv om jeg er muslim, feirer jeg Jesu fødsel. Jeg tror ikke at Jesus er Gud sønn, men en profet. Hjemme i Sudan pleier jeg å feire jul sammen med gode venner. Vi fester, synger og spiser god mat.

Å feire jul på asylmottaket, synes Idress blir vanskelig.

– Det er hyggelig at de ansatte har pyntet her til jul og at vi har fått smake pinnekjøtt, men det er ikke lett å være lykkelig. Vi som bor her vet ikke hva fremtiden vil bringe.

Mahfouz nikker. Han kom til Norge som båtflyktning for syv måneder siden og skal tilbringe sin første jul i et fremmed land.

Flyktningstrømmen til Europa

  • En million mennesker har i løpet av 2015 kommet til Europa etter å ha flyktet fra forfølgelse, krig og fattigdom. (FN-tall per 22. desember
  • 972 500 flyktninger og migranter hadde per 21. desember krysset Middelhavet og Egeerhavet.
  • 3600 mennesker er registrert som druknet eller savnet.
  • 816 752 kom sjøveien fra Tyrkia til Hellas, de aller fleste var fra krigsherjede land.
  • 34 000 har tatt seg fra Tyrkia til Bulgaria og Hellas via fastlandet.
  • Annenhver båtflyktning er fra Syria, rundt 20 prosent er fra Afghanistan og 7 prosent fra Irak.
  • Antall mennesker som har reist sjøveien fra Nord-Afrika til Italia har sunket fra 170 000 i fjor til 150 000 i år.
  • KILDE: NTB.

 

Frustrerende hverdager

– Vi føler oss trygge her i Norge, og det er jeg veldig takknemlig for. Men jeg har lyst til å jobbe og bli integrert i det norske samfunnet. Det er frustrerende da vi ikke har noe å fylle hverdagene våre med. Det er ikke noe godt liv. Mitt høyeste ønske er å få oppholdstillatelse i Norge, sier 37-åringen.

Mottaksleder Mette Parker bekrefter at julen kan være ekstra vanskelig for de enslige asylsøkerne på mottaket.

– Det er veldig varierende om beboerne våre feirer jul eller ikke. Vi har en del eritreere og etiopiere som har sine juletradisjoner, mens andre ikke er opptatt av denne høytiden.

 

Pinnekjøtt og julegrøt

Parker forteller at de likevel prøver å gi asylsøkerne en smakebit av den norske julen.

– I midten av desember hadde vi en julefest sammen med Sund Røde Kors og Sundenglene. Da fikk beboerne pinnekjøtt og julegrøt, mens barna fikk gaver av julenissen.

Idress synes pinnekjøttet var litt salt, men ganske godt.

– Det jeg liker aller best er smultringer, smiler han.

Parker forteller også at de har arrangert juleverksted for voksne og pepperkakebaking for barna.

– Når det gjelder julaften, tror jeg det blir en ganske vanlig torsdagskveld for de fleste av beboerne på mottaket. Noen få av dem er så heldige å bli invitert hjem til lokalbefolkningen på selve julaften.

Playstation på julaften

– Jeg kommer til å lage god mat sammen med andre beboere fra Sudan, sier 26-åringen.

Han har også fått tak i en Playstation 3-maskin som er veldig populær på mottaket.

– Mitt favorittlag er Juventus, sier han.

– Kanskje jeg kommer til å snakke litt med familien min via Skype i kveld, men internettforbindelsen her er ikke særlig god, forklarer han.

Har tro på fremtiden

Selv om livet er satt på vent her på asylmottaket, er likevel 26-åring mer optimistisk enn på lenge.

– I Sudan hadde jeg mine drømmer, men jeg tvilte alltid på om de kom til å gå i oppfyllelse. Nå føler jeg meg sikker på at fremtiden blir god.

– Målet er at min kone skal komme til Norge, og at jeg skal få jobb innen media eller kommunikasjon, sier Idress.