Gå til sidens hovedinnhold

IMDi ber Bergen om å bosette 830 flyktninger i 2017

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommunene i Hordaland anmodes om å bosette 1.267 flyktninger neste år. Det er flest i landet.

Bergen anmodes om å bosette 830 av dem.

Totalt 13.000

Norske kommuner blir bedt om å bosette totalt 13.000 flyktninger og asylsøkere neste år. De siste tre årene er 40.000 bosatt.

Direktoratet for mangfold og integrering (IMDi) sender mandag ut anmodningsbrev til kommunene. Her det går frem hvor mange flyktninger direktoratet ønsker at hver enkelt kommune skal ta imot. Nå er det opp til kommunene å bestemme hvor mange de vil ta imot.

Men IMDI-direktør Libe Rieber-Mohn tror det vil la seg gjøre å finne et nytt hjem til alle.

– Vi opplever et stort engasjement og vilje fra kommunene til å bosette, sa hun på en pressekonferanse mandag.

Positivt overrasket

Av de 13.000 som skal bosettes neste år, er 3.120 kvoteflyktninger som hentes til Norge gjennom FN-systemet. 1.100 er enslige mindreårige asylsøkere.

Hittil i år har bare 2.500 mennesker søkt asyl i Norge, mot fjorårets 31.000. Det store antallet ankomster i fjor førte til uro for om kommunene ville klare å bosette alle. Men IMDI-sjefen er positivt overrasket over kommunenes innsats.

– Det er historiske tall. Hvis man tar de tre siste årene til sammen, har det blitt bosatt 40.000. Det er formidabelt. Det er ikke mange år siden vi ikke greide å få bosatt 5.000 en gang, påpeker hun.

Hun mener bedre økonomiske rammer er blant årsakene til økningen i antall plasser i kommunene. Budsjettforslaget som regjeringen la frem torsdag gir fortsatt gode insentiver til kommunene, mener hun, og viser til at det er lagt inn et ekstratilskudd for bosetting av flyktninger. Ordningen varer frem til september 2017.

– Det henger sammen med at toppen kommer nå til våren, sier hun.

Færre barn

Antall enslige mindreårige asylsøkere som skal bosettes fremover, er langt lavere enn det IMDI først antok. TV 2 meldte søndag at flere kommuner opplever at boliger til denne gruppen blir stående tomme.

– Vi har en tett dialog med kommunene. Det ser i stor grad ut til at vi finner gode lokale løsninger. Man kan omgjøre plasser til andre grupper, for eksempel unge, enslige voksne, eller overføre plassene til neste år, sier Rieber-Mohn.

Hittil i år har rundt 10.000 av de 15.000 flyktningene som skal bosettes, fått en plass. Ventetiden fra et ja på asylsøknaden til man flytter fra mottaket, er i snitt fem måneden.