Gå til sidens hovedinnhold

Har klær til 10.000 flyktninger

Artikkelen er over 6 år gammel

Har klær til fire kontainere, men bare penger til to og en halv

– Jeg skulle ønske næringslivet ville komme på banen, sier Hussam Ahmad. Hussam Ahmad er leder for organisasjonen Alamal, som tok initiativ til den store innsamlingsaksjonen i Bergen av klær til flyktninger fra Syria. Det som skulle være en liten innsamlingsaksjon med budsjett på 30.000 kroner tok, som vi har vært vitne til, helt av.

Les også: – Jeg har ikke ord for å beskrive dette og – Takk, Bergen

Allerede den 12. september måtte Alamal si stopp for klesinnsamlingen. Da var lagrene fulle, og arbeidet gikk over i neste fase: Hvordan få fraktet klærne til flyktningleirene i Libanon.

I stedet for å sende en 20-fots kontainer med klær fra Bergen til flyktningleirene i Libanon, skal det nå sendes fire kontainere på 40 fot, totalt 268 kubikkmeter. Å håndtere giverglede av slike dimensjonen krever en helt annen skala av organisering, innsats og, ikke minst, økonomi.

Halve fjellet

I Fanaveien har initiativet for innsamling av klær til syriske flyktninger fått låne et lagerlokale ut denne uken. Langs den ene veggen ligger sorte sekker med usorterte klær, i midten står en mann ved to bord i ulik høyde og grovsorterer klær, sko, vesker og jakker.

Klærne blir fordelt i små stabler ved pakkestasjonene langs veggene i enden av lokalet. Klær til gutter og jenter, småbarn og voksne på hver sine stasjoner. Frivillige bretter og setter sammen poser med det ett menneske trenger.

– Dette er det beste. En varm jakke, en god genser, en topp, et skjerf, kanskje en bukse. Det gir en god følelse å pakke en god pose, sier Odette, en av de frivillige.

Til slutt ender posene opp i hver sitt lille fjell merket baby girl eller boy 10-15. Hver dag fra klokken 10 til 20 har de frivillige sortert klær denne uken. Klesfjellet fremfor dem er bare halvparten av alt det bergenserne har gitt.

Første kontainer ut

Denne helgen når arbeidet første mål: en omhyggelig pakket kontainer med varme klær skal forlate lageret i Bergen med kurs for flyktningleirer i Libanon.

Å sende store mengder klær til Libanon er ikke gratis. Prisen Alamal budsjetterer med per kontainer er 65.000 kroner. Det inkluderer trailertransport til havnen, båttransport og havneavgifter i Beirut.

Alamal

Frivillig organisasjon for arabisktalende i Bergen som har som hovedmål å fremme integrering og nettverksbygging og motarbeide tvangsekteskap, vold i nære relasjoner, arbeidsløshet og psykisk stress.

Initiativtager til innsamlingen i Bergen av klær til flyktninger fra Syria.

– Vi har nå fått inn 160.000 kroner. Det er nok til å betale for to og en halv kontainere, så vi mangler finansiering til en og eg halv kontainer, sier Ahmad.

Så langt har mange bidratt til spleiselaget. Enkeltpersoner har donert alt fra 200 til 30.000 kroner. Enkelte bedrifter og forskningsinstitusjoner har bidratt med opp til 25.000 kroner. Det er også startet et folkefinansieringsprosjekt på nettstedet Indiegogo til inntekt for transporten der alle kan bidra.

– Vi har fått veldig mye støtte fra mange. Det jeg skulle ønske var at næringslivet tok mer initiativ til å bidra, sier Ahmad.

– Dette er veldig viktig

Med 50 sekker i kver kontainer, og 50 personlige poser i hver sekk vil hver kontainer romme klær til 2500 personer. Kostnaden per personlige pose komme på under 30 kroner.

– Dette viser at det ikke ville lønne seg å sende pengene dit direkte. I de store flyktningleirene er det heller ikke enkelt å få tak i ting, sier Fremstad.

Ikke bare vet om behovet, mange av de involverte har selv opplevd det.

– Vi vet hvor viktig det er for dem å få disse klærne, sier Najah Hindi, som selv kom til Bergen fra Palestina for syv år siden.

Mandag skal resten klærne flyttes til nye lokaler der pakkingen skal fortsette i et mer behagelig tempo.