Piloter blendet av laserlys under innflygning

Det amerikanske luftfartstilsynet har publisert en video på sine hjemmesider som viser hvordan laserlys kan blende piloter som er på vei inn for landing eller når de letter. Laser, fly, flesland. (Foto: FAKSIMILE, FFA )

Det amerikanske luftfartstilsynet har publisert en video på sine hjemmesider som viser hvordan laserlys kan blende piloter som er på vei inn for landing eller når de letter. Laser, fly, flesland. (Foto: FAKSIMILE, FFA ) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det skjer litt for ofte, og det er veldig farlig.

DEL

Det sier operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt.

Må punge ut store summer

Tårnet på Bergen lufthavn Flesland meldte til politiet 1835 søndag kveld om laserpøbler som lyste mot fly.

En patrulje er sendt ut til området Hjelteryggen på Sotra for å finne den eller de som er ute og leker seg med laser mot himmelen.

– Hvis vi finner dem, vil de bli anmeldt og få en veldig, veldig stor bot, sier operasjonslederen bestemt.

LES OGSÅ: Fly mot Flesland sjenert av laser

– Svært alvorlig

Aslak Sverdrup, lufthavndirektør ved Bergen lufthavn Flesland, forklarer at alle slike hendelser blir registrert i flytårnet og anmeldt til politiet.

– Dette er noe vi ser svært alvorlig på, og Flesland er en av flyplassene med flest tilfeller, sier Sverdrup.

Forbudt

Fra og med 1. juli i 2015 ble forbudet mot laserpekere uten godkjenning innført.

Forbudet ble innført fordi laser er skadelig for øynene, men også fordi det har vært et problem at piloter har blitt blendet av personer som leker med laser på bakken. Noe som kan føre til at pilotene kan miste kontrollen over flyet eller at de ikke får landet som planlagt.

Ifølge Luftfartstilsynets statistikk ble det perioden mellom 2009 og 2013 ble det årlig registrert mellom 70 og 150 hendelser hvor det var brukt laser mot fly. I 2015 var det derimot kun registrert 75 hendelser.

Artikkeltags