Egyptisk fly med 66 personer styrtet i Middelhavet

Artikkelen er over 4 år gammel

Egyptiske, greske og franske fly leter etter vrakrester etter EgyptAir-flyet som har styrtet i Middelhavet. Eksperter sier terror er den mest sannsynlige årsaken til flystyrten.

DEL

Egyptiske luftfartsmyndigheter bekrefter at det savnede Airbus A320-flyet med 66 personer om bord har styrtet i Middelhavet.

Myndighetene sier letingen nå dreier seg om å finne vrakrester på havflaten der flyet forsvant fra radaren, litt sør for området mellom Kreta og Kypros, 20 minutter før det skulle landet i Kairo torsdag morgen. Å finne vrakrester blir viktig for å fastslå om det har vært en bombeeksplosjon om bord.

Eksperter sier at den mest sannsynlige årsaken til flystyrten er terrorisme. Både Frankrike og Egypt har vært mål for terrorangrep den siste tiden, og det er svært sjelden det oppstår problemer med fly midt under en flygning.

– Når et fly er i den marsjhøyden, reiser det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygningen som ikke innebærer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Norsk Flygerforbunds leder Jo Bjørn Skatval til NTB.

Ingen nødmelding

At flyet var relativt nytt, og at flygerne ikke sendte ut noen nødmelding, taler også for at terrorisme kan ligge bak.

En fransk ekspert, Jean-Paul Troadec, sier at en teknisk feil som brann i en motor eller en motorstans, ikke utløser en øyeblikkelig styrt og gir mannskapet tid til å reagere. – Her sa ikke mannskapet noen ting, sier han.

Den egyptiske hæren dementerte en tidligere melding om at de mottok et automatisk nødsignal, trolig fra flyets nødpeiler, nesten to timer etter at flyet ble borte klokka 2.45 lokal tid.

Siste kontakt med flyet var ti minutter før det forsvant, da greske flygeledere snakket med piloten mens flyet fløy i 37.000 fots høyde. Da var det ingen problemer om bord.

Flammer og ildkule

Nyhetsbyrået Reuters melder at vitner på en gresk øy i nærheten sier de så en ildkule i lufta, og Daily Telegraph skriver at kapteinen på et gresk skip så flammer på himmelen.

Frankrikes statsminister Manuel Valls sier at ingenting kan utelukkes når det gjelder hva årsaken til flystyrten kan være. Den franske regjeringen, som fortsatt er i høy beredskap etter terrorangrepet i Paris i fjor, har innkalt til krisemøte torsdag.

EgyptAir-flyet tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris litt etter klokka 23 onsdag kveld på en tur til Kairo som normalt tar fire timer.

Blant de 56 passasjerene var det 30 egyptere, 15 franskmenn, to irakere og én hver fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada. Det var ett barn og to spedbarn på flyet.

Både i Kairo og Paris har pårørende meldt seg på flyplassen og blitt tatt vare på av leger og krisepersonell.

Leting etter vrakrester

Egyptiske og greske militære fly var tidlig torsdag morgen framme der det antas at flyet hadde styrtet, og Frankrike omdirigerte et fly som speidet etter flyktninger.

EgyptAir opplyser at flygeren var svært erfaren med over 6.200 timer i lufta bak seg, og at annenflygeren hadde 2.766 timer. I tillegg til sju besetningsmedlemmer var det tre egyptiske sikkerhetsvakter om bord i flyet.

Egypt har de siste årene vært rammet av flere flyulykker og kapringer, som skaper frykt for at den viktige turistindustrien skal rammes.

I mars tvang en mann med falskt bombebelte et EgyptAir-fly til å lande på Kypros. Han overga seg etter seks timer, og situasjonen endte uten skadde.

I oktober i fjor omkom alle 224 om bord da et russisk charterfly styrtet på Sinaihalvøya som følge av en bombe, som IS påtok seg ansvaret for. Flyet var på vei til St. Petersburg i Russland fra feriestedet Sharm el-Sheikh i Egypt. (©NTB) (©NTB)

Artikkeltags