Gå til sidens hovedinnhold

Føler seg utrygge på jobb – nektes sikkerhetsvester

Artikkelen er over 8 år gammel

Selv om ambulansepersonell føler seg utrygge på jobb, sier Haukeland sykehus nei til sikkerhetsvester.

–Mange mener at en beskyttelsesvest vil gjøre arbeidshverdagen sikrere. Slag og spark forekommer når vi er ute på oppdrag, sa leder i psykiatriambulansen, Jarle Johannesen, til BA i februar.

– RISIKERER MER

Helse Bergen hadde valgt å sette ned et utvalg som skulle ta for seg behovet for beskyttelsesvest i hele ambulansetjenesten i Helse Bergen. Konklusjonen er nå klar.

–Vi vet at medarbeidere føler seg utrygge, og det tar vi på største alvor. Likevel mener vi det er feil å si ja til beskyttelsesvester. Innføring av vester kan føre til at ambulansepersonell risikerer mer og går tettere opp i en situasjon enn det man bør, sier personal- og organisasjonsdirektør i Helse Bergen, Trond Søreide.

Det samme synspunktet har leder for akuttmedisinsk seksjon, Guttorm Brattebø.

–I motsetning til enkelte i psykiatrien, er jeg skeptisk til å innføre beskyttelsesvest i ambulansene, sier han.

FÅ ALVORLIGE HENDELSER

Brattebø har tidligere påpekt at det har vært få alvorlige hendelser der ambulansepersonell har vært direkte involvert.

–Vi har hatt tre-fire hendelser i løpet av de siste ti årene. Men det er ingen som har blitt stukket ned eller forsøkt stukket ned på jobb, sier Brattebø.

Det finnes også undersøkelser som viser at ansatte i psykiatriambulansen ikke er mer utsatt for vold enn øvrig ambulansepersonell.

VIL GI BEDRE OPPLÆRING

–Vi ønsker likevel å redusere risikoen for at noe skal skje med våre ansatte når de er ute på ambulanseoppdrag, sier Søreide.

Han sier at Haukeland nå vil gi ambulansepersonell en bedre opplæring i hvordan de skal opptre i situasjoner som kan være truende.

–Vi kan redusere risiko ved å øke kompetansen til ambulansepersonellet, samtidig som vi understreker tydelig hvilken rolle de skal ha i en så risikofylt situasjon, sier Søreide.

Kommentarer til denne saken