Politiet i Hordaland har hittil i år rykket ut til 47 redningsoppdrag. En stor andel av aksjonene er knyttet til å redde personer som ikke kommer seg hjem fra fjelltur. Nå er politiet lei.

GÅR SEG VILL

Senest onsdag denne uken måtte en tysk kvinne (23) ha hjelp for å komme ned fra Austlendingen i Lindås kommune. Hun hadde mistet stien som følge av tett tåke.

Mandag kveld ble en mann (60) reddet ned fra Gullfjellet. Mannen hadde kommet bort fra stien og havnet i ulendt terreng. Han var svært sliten og måtte bli hentet av luftambulansen.

Tirsdag i forrige uke måtte politi og brannvesen hjelpe en mann som hadde gått seg vill på vei ned fra Ulriken. Mannen måtte hentes med båt på Svartediket. Også denne aksjonen fant sted sent på kvelden.

– Det er typisk for denne årstiden. Mørket kommer overraskende på folk, sa operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen til BA under aksjonen.

18. august varslet en lite turvant ung mann sin far om at han ikke fant veien ned fra fjellet Sandvikheorga på Varaldsøy i Kvinnherad kommune.

For å ta seg til Varaldsøy måtte politiet rekvirere en ferge og benytte seg av en ambulansebåt. Hunder ble også satt inn i søket. Klokken 0441 19. august ble mannen funnet.

FLERE AKSJONER PÅ ULRIKEN

16. juli måtte en mann (82) og en kvinne (64) hjelpes ned fra Hardangervidden. De to var på vei til Sandhaug turisthytte i Eidfjord.

3. mai ble en storstilt redningsaksjon iverksatt etter at en gutt (14) ropte om hjelp ved Langevannet i Eidsvåg. Luftambulansen og klatregruppen til brannvesenet rykket ut. Gutten ble funnet av andre turgåere.

15. april ble en skadet mann i 60-årene hentet med luftambulanse på Ulriken. Mannen hadde vært på vei fra Sædalen mot Ulriken og falt like ved Turnerhytten. Føret var isete og glatt.

22. februar ble to russiske kvinner og en dansk mann reddet ned fra Ulriken da de ble overrasket av uvær. En av kvinnene er sterkt nedkjølt og sendt til Haukeland sykehus.

43 OPPDRAG I FJOR

Tall fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge viser at Hordaland-politiet totalt hadde 43 slike oppdrag i hele fjor.

– Hordaland er det politidistriktet med flest redningsaksjoner i landet. Dette er et stort distrikt med både fjell og sjø, og det er mye varierende vær. I tillegg er det stadig flere friskuser og fjellfolk som begir seg ut på tur, sier Stein Solberg, redningsinspektør ved Hovedredningssentralen.

Vår, vinterferie og påske er årstider hvor det normalt er mange oppdrag. Sommermånedene mai-august peker seg ut som den store toppen for redningsoppdrag. Også om høsten når bærplukkerne og jegerne er ute i terrenget, får redningsetatene en del å gjøre.

TENKER IKKE PENGER

– Vi har lav terskel for å yte bistand. Det er bedre å gå tidlig ut, enn å vente til det blir mer alvorlig, sier Solberg til BA.

Hvor mye alle disse redningsoppdragene koster vil han ikke inn på.

– Hovedredningssentralen tenker ikke penger. Folk i nød skal heller ikke tenke på hva det koster når de ber om hjelp, sier redningsinspektøren.

I HØYHELTE SKO

Gustav Landro, leder for operativ enhet i Hordaland politidistrikt, sier politiet bruker mer tid på å redde personer som er lite fjellvant.

– Vi ser stadig at vi må rykke ut til personer som er dårlig trent og lite forberedt. Å gå på byfjellene i høyhælte sko er ikke særlig smart. Terskelen for å ringe politiet og be om hjelp er blitt lavere. Det er bekymringsfullt, for det går ut over våre ressurser og budsjetter, sier han.

Regningen på slike oppdrag kommer fort opp i flere hundre tusen kroner.

– KOSTER FORT FLERE HUNDRE TUSEN

– Det går fort veldig mye penger. Dersom et Sea King-helikopter er i luften i fire timer, kommer regningen for dette alene på 200 000 kroner. Så kommer annet utstyr og timer på mannskap i tillegg. Sluttregningen på lengre oppdrag kan da komme opp i flere hundre tusen, sier Landro.

– Merkelig nok har folk forventninger om å bli flydd hjem fordi de er trøtte. Det har hendt at politiet får telefoner fra turgåere som står fast i en skog i nærheten av Os sentrum. De kan ikke norsk, vet ikke hvor de er og er redde. Da kan vi ikke bare si at de må klare seg selv. Når vi bruker tid på slikt, mener jeg vi bruker ressursene feil, sier Landro.

Han sier politi og brannvesenet er helt avhengig av frivillige hjelpeorganisasjoner som Røde Kors og Norske redningshunder.

BER FOLK UTSTYRE SEG BEDRE

– Motivasjonen deres går ned når de blir innkalt til denne type oppdrag, derfor er vi mer restriktive med å bruke dem når vi får inn denne type meldinger, sier han.

Landro mener villmarksturister uten erfaring må senke ambisjonsnivået, og ikke legge ut på lange turer.

– Dessuten må folk begynne å ta med seg skikkelig utstyr og varme klær når de skal i fjellet. Høstmørket kommer brått på, og da er det vanskelig å orientere seg.

KNALLÅR FOR TURLAGET

Turlaget har hatt en økning på over 20 prosent på sine hytter.

Helene Ødven, daglig leder i Bergen- og Hordaland turlag sier til BA at interessen for fjellet som tur- og treningsarene har økt voldsomt.

Så langt i år har turlaget registert over 20 prosent flere overnattingsgjester på sine hytter sammelignet med fjoråret, som også var et godt turår.

BLIR FORT NEDKJØLT

– Det er utrolig mange som benytter fjellet, og det er vi glad for. Vi har hatt masse fint vær, men nå som høsten kommer er det viktig å begynne å kle på seg. Dersom man blir skadet og blir liggende, tar det ikke lang tid før man blir nedkjølt. Det kan derfor være lurt å ta med både vindsekk og liggeunderlag på lengre turer, sier Ødven.

Hun ønsker ikke å skremme turgåere bort fra høstfjellet, men oppfordrer til å ta forholdsregler. Nå som mørket kommer krypende stadig tidligere, kan det være vanskelig å orientere seg i terrenget.

– Derfor anbefaler vi kart og kompass på alle turer, sier hun.