Gå til sidens hovedinnhold

For Francis ble musikkterapi redningen

Artikkelen er over 6 år gammel

Musikkterapi gjorde hverdagen hans bedre. Fredag spilte bandet sin største konsert noensinne.

Det begynte våren 2013. Francis McAuley var inne i en tung periode og følte selv at han fikk lite ut av tradisjonell behandling hos Bjørgvin distriktspsykiatriske senter (DPS).

En uformell invitasjon til bandøving med en musikkterapeut snudde alt.

– Var skeptisk

BA møter McAuley på bakrommet hos Garage, der spenningen ligger tydelig i luften. «Soul Party» skulle varme opp for Gatens Evangelium og publikum hadde allerede meldt sin ankomst. Begge bandene har sine røtter innenfor musikkterapi.

På slutten av 1990-tallet var McAuley en aktiv musiker, så ble han syk og fikk diagnosen paranoid schizofreni. Musikk hadde vært en del av livet siden han var 12–13 år.

– Det var en tung periode der jeg ikke hadde noe band. Jeg var skeptisk til musikkterapi, men det ga fort en positiv utvikling der ting falt fort på plass. Musikkterapien ga meg klare mål som kunne fullføres, beskriver han.

Stoler på hverandre

34-åringen ser tilbake på de to siste årene og beskriver hvor mye positivt musikken har bidratt med på flere områder.

– Alle har sine problemer. Når man spiller i band, er man nødt til å samarbeide og klarer man dette noenlunde, blir humøret bedre, sier McAuley.

– Hvordan hadde livet vært uten bandet?

– Da hadde det nok vært nitriste dager og lite å forholde seg til, mener han.

Stolt

Musikkterapeut Øystein Lydvo spiller selv i bandet og er tydelig fornøyd med at de ble booket til å spille på Garage.

– Jeg må si at jeg er stolt. Det er givende for meg å spille i bandet og like kjekt for meg, som det er for dem. Her er jeg bandmedlem, ikke musikkterapeut, sier Lydvo.

De har spilt noen småkonserter tidligere, men aldri i størrelsen av fredagens opptreden.

For det tredje medlemmet i bandet, Preben, har angsten vært så intens at det å spille en åpen konsert lenge var helt uaktuelt.

Angstdempende

– Jeg trodde aldri at jeg skulle greie det. Da jeg fikk spørsmål om å bli med, grep angsten tak i hele meg, beskriver han.

Preben har funnet ut at det å spille i band ofte holder de negative symptomene i sjakk.

– Musikken kan føre til at en skikkelig dårlig dag blir snudd på hodet og ender opp som en mye bedre dag, mener han.

Øystein Lydvo tror musikkterapi kan bidra til å gjøre behandling for psykiske lidelser enklere for mange.

– Samtaleterapi passer ikke for alle. For noen er det noe unaturlig med å gå inn på et kontor og sitte seg ned for å snakke om livet sitt, sier han og får støtte fra bandet, som mener det ofte kan være lurt å snakke gjennom musikken.

Ukentlig bandøving

Hvor lenge bandet fortsetter, avhenger av varigheten på behandlingen som de to medlemmene får ved Bjørgvin DPS.

Inntil videre øver bandet én gang i uken og det gir tydelige resultater, mener Preben.

– Jeg er alltid litt nervøs før jeg skal spille, men det pleier å løsne etter hvert. Jeg føler meg ofte veldig bra etter å ha spilt.

Nå planlegger «Soul Party» å spille inn en EP med sine egenproduserte låter, innenfor sjangeren som de selv beskriver som sitt unike univers av pop, funk, jazz og psychedelia.

De har allerede lagt ut et knippe låter på nettet.

Siden 2000

I slik musikkterapi er brukerinvolvering og likeverdige relasjoner sentralt. Det skal stimulere til mestringsfølelse, håp og motivasjon på tross av begrensninger.

Ifølge Lydvo viser både brukererfaringer og effektstudier at musikkterapi er virksomt og meningsfullt for mennesker med psykiske lidelser og rusproblematikk.

Bjørgvin DPS har brukt musikkterapi som behandling siden 2000 og Helsedirektoratet anbefaler dette i sine nasjonale faglige retningslinjer for psykosebehandling og for rusbehandling.

Kommentarer til denne saken