Gå til sidens hovedinnhold

Foreldre reagerer på razziaen

Artikkelen er over 7 år gammel

– Det er et feilspor å rette søkelys mot politiets metoder, sier politiinspektør Morten Ørn. Nå vil politiet troppe opp på foreldremøter ved videregående skoler.

27 ungdommer ble pågrepet av politiet på videregående skoler i Bergen mandag.

I løpet av tirsdag og onsdag ble ytterligere åtte ungdommer pågrepet i narko-saken. Politiet leter også etter en person til som de foreløpig ikke har fått fatt i.

Politiet har avsluttet narkorazziane ved flere videregående skoler i Bergen. 37 avgangselever har vært tatt inn til avhør. I tillegg er to 18-åringer varetektsfengslet, siktet for å ha omsatt hasj og marihuana siden i fjor høst.

Mange av dem har tilknytning til Fana gymnas.

De aller fleste, rundt 30 personer, har fått påtaleunnlatelse på vilkår av at de deltar i det forebyggende rusprosjektet Tidlig ute i samarbeid med kommune, helsevesenet og politiet.

SJOKKERTE FORELDRE

Flere av ungdommene som har ruset seg på narkotika kommer fra bemidlede hjem med foreldre i samfunnsposisjoner og millioninntekter. På flere har narkotikamisbruket kommet som et stort sjokk.

– Nå er straffesaksbordet avsluttet for denne gang. Vi tar fatt på det forebyggende arbeidet og vi vil delta på foreldremøter og oppfølgingsmøter, sier Ørn.

– Hvordan har foreldrenes reaksjoner vært hittil?

– Noen har gitt uttrykk for at de er svært fornøyd, mens andre er mindre fornøyd. Det er viktig at man ikke unngår å se den store elefanten i rommet. Nå må ungdommen få anledning til å ta et standpunkt til hva de vil, og ikke gjøre dem til ofre. Å rette fokus på politiets metoder blir en feilsporing, sier Ørn til BA.

– MULIG TAUSHETSBRUDD

Tirsdag uttalte den kjente forsvarsadvokaten John Christian Elden i BA at opplesning av navn på mistenkte i klasserommene på skolene kunne være et brudd på taushetsplikten. Brudd på taushetsplikten kan straffes med bøter eller fengsel i inn til seks måneder.

Spesialenheten for politisaker hadde onsdag ikke iverksatt etterforskning.

– Jeg kjenner ikke til at vi har fått henvendelser eller anmeldelser i sammenheng med aksjon mot videregående skoler i Bergen, sier Jan Egil Presthus til BA. Han er leder for Spesialenheten.

VIL IKKE KOMMENTERE FORGRENINGER

Hasjsaken skal ha forgreninger helt opp til elevenes tillitsmannsapparat. To av de seks som er varetektsfengslet har, eller har hatt hatt betrodde verv.

– Det ønsker ikke jeg å kommentere. Det pågår fortsatt etterforskning i denne saken, sier Ørn.

– Er det grunn til å tro at misbruk av narkotika er større ved videregående skoler i Fana enn andre steder?

– Nei. Denne gang konsentrerte politiet seg spesielt om miljøet i Fana. Her var det denne gang størst politioppbud og flest elever som ble tatt, men vi tror ikke det er et større problem her enn ved andre videregående skoler i Bergen og Norge, understreker politiinspektøren.