Foreningen oppsøker de rusavhengige, gir informasjon og deler ut brukerutstyr.
Formålet er utelukkende helseforebyggende, hindre smitte og overdosedødsfall.
Onsdag formiddag ble Kim-Jørgen Arnetvedt ransaket, og deretter bortvist fra sentrum.
Leder for human narkotikapolitikk i Hordaland (FHN), Anette Svae, reagerer sterkt på bortvisningene.
– Kim-Jørgen hadde vært på møtestedet som han er nesten hver dag for å få seg mat. Deretter skulle han møte meg. På veien traff han en annen, og sto og snakket med han da politiet kom, sier Svae.
På det tidspunktet skal Kim-Jørgen ha vist frem nesesprayen Naloxon, som brukes som motgift for overdoser.
Naloxon er noe FHN aktivt forsøker å opplyse folk i rusmiljøet om.
Går på LAR
Kim-Jørgen går på LAR, og er et kjent fjes for politiet i Vågsbunnen. Han er også varamedlem i FHN, og en stor ressurs for foreningen, ifølge Svae.
– Han hadde med seg røykfolie, noen pumper og noen nåler, og kokebegre. Dette har han med seg jevnlig for å dele det ut i miljøet i regi av oss, sier Svae.
Hun deler også selv ut brukerutstyr, og sier dette er for å bidra til smitteforebygging av aids og hepatitt C. FHN driver oppsøkende arbeid i rusmiljøet.
– Vi deler ut rent brukerutstyr, og det motvirker også infeksjoner og sårdannelser, sier hun.
Bortvist
Politiet så ifølge Svae at Kim-Jørgen viste frem brukerutstyret, og ransaket ham mens Svae sto og så på.
– De fant ingenting, men sa likevel at han var bortvist fra sentrum i 24 timer. De skal ha mistanke om en kriminell handling, som for eksempel kjøp eller salg av narkotika, før de kan gjøre det, sier Svae.
– Jeg vet ikke hvorfor han ble stanset. Han hadde tatt sin daglige dose metadon, som han får som han får gjennom LAR-systemet, sier Svae.
Hun reagerer også sterkt på at politiet deretter ga henne beskjed om at det var ulovlig å dele ut brukerutstyr i Vågsbunnen.
– Jeg oppga personalia, og fikk beskjed om at det ikke var lov. Jeg prøvde å forklare at dette var lov, og at vi begge driver med smitte- og overdoseforebyggende arbeid, men de ville ikke høre på det, sier hun.
Svae ble ikke selv bortvist fra sentrum denne dagen.
Stor ressurs
FHN er en brukerforening, og Svae sier at mennesker som Kim-Jørgen er svært viktige.
– De er kjent i miljøet, og er mye mer troverdig enn for eksempel meg. Vi har flere kampanjer gående, som for eksempel å opplyse om Naloxon. Brukerne kan få dette på Strax-huset eller MO-senteret på Nesttun. Den fungerer som motgift mot overdoser, sier Svae.
I tillegg jobber de med å dele ut røykfolie for å få de narkomane til å røyke heroin i stedet for å bruke sprøyter.
– Det reduserer risikoen for overdoser enormt mye. Kim-Jørgen hadde med seg både røykfolie og naloxon da han ble bortvist i dag, og jobbet for å gjøre dette kjent i miljøet i Vågsbunnen, sier Svae.
Søndag var det leder Anette Svae og nestleder Peder Lerøys tur til å bli bortvist. Begrunnelsen var utdelingen av brukerutstyr.
Nå vurderer organisasjonen å klage på avgjørelsene.
— Vi har holdt på med dette i tre år og er et supplement til det offentlige og tverrfaglige tilbudet. Skal helse gå på bekostning av politiets arbeid mot åpne russcener, spør Peder Lerøy og Anette Svae.
BA har prøvd å få en kommentar fra politiet til praksisen om å bortvise de som deler ut brukerutstyr, men har ikke fått svar.
Søndag ettermidddag oppgir både politiets operasjonssentral og jourhavende jurist at de ikke kjenner til saken.