Forfengelige gjeldsslaver

HAR DU HANDLEMANI?: Kvinner mellom 18 og 25 år bruker kredittkortet svært flittig, viser en studie fra Statens institutt for forbruksforskning. (ILLUSTRASJONSFOTO)

HAR DU HANDLEMANI?: Kvinner mellom 18 og 25 år bruker kredittkortet svært flittig, viser en studie fra Statens institutt for forbruksforskning. (ILLUSTRASJONSFOTO) Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Antall personer med betalingsanmerkninger øker blant unge. Luksusvarer og dyre vaner prioriteres.

DEL

– Tall fra inkassobransjen og kredittopplysningsbyråer viser at misligholdelse av betaling har økt blant unge voksne, forteller forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Ragnhild Brusdal, under høstseminaret til Kreditorforeningen.

Brusdal har gjort en studie blant unge mellom 18 og 25 år og deres kredittkortvaner.

VIL HA DET SOM HOS MOR
– De befinner seg i en fase av livet hvor de har flyttet hjemmefra. Ofte kommer de fra en trygg tilværelse og vil beholde samme livsstil med fine klær og mat i kjøleskapet, sier hun videre.

– De vil reise med venner og de vil gjøre det nå. Uten å måtte spare til det. Så tar de opp forbrukslån eller bruker kredittkort som betalingsmiddel.

Den samme utviklingen har direktør i Norges Kreditor-forbund, Eivind Follestad, merket seg.

– Veldig mange unge i dag har utviklet dyre vaner.

– Disse tar de med seg inn i etableringsfasen. Når de da får barn, har boliglån og studielån, kan dette etter hvert bli en stor belastning for familien, forteller han til BA.

– Det har blitt altfor lett å handle på kreditt, samtidig som kjøpepresset på merkevarer er stort, sier Follestad.

BEKYMRET OVER UTVIKLINGEN
Administrerende direktør i Kreditorforeningen Vest, Henning Hauso, er bekymret over utviklingen.

– I kreditorbransjen opplever vi at folk prioriterer pengene feil. En del velger å betale luksus-varer som dyre klær, sko, vesker og elektronisk utstyr, heller enn å betale strømregningen, sier han og legger til:

– Folk prioriterer rett og slett merkelig!

– Det er derfor vi kaller det «forfengelighetens gjeld». Unge voksne er godt vant. Det er mange fristelser og de lar seg friste. Mange koser seg da på kreditt, og så er de plutselig på vei inn i luksusfellen, sier Follestad om denne tendensen.

Økningen gjelder ikke bare de unge voksne. Til tross for lav arbeidsledighet og lavt rentenivå i landet, har det vært en jevn økning av personer med betalingsanmerkninger de siste fem år. – Et paradoks, mener Follestad og Hauso om utviklingen.

Artikkeltags