Suksess med rask angstbehandling fører til nytt forskningssenter

Daglig leder i Bergens forskningsstiftelse, Sveinung Hole (t.v.), og daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen (t.h.), kan gratulere professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen med en tildeling på 70 millioner kroner til etablering og drift av Bergen Center for Brain Plasticity. I tillegg yter Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus 41 millioner kroner.

Daglig leder i Bergens forskningsstiftelse, Sveinung Hole (t.v.), og daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen (t.h.), kan gratulere professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen med en tildeling på 70 millioner kroner til etablering og drift av Bergen Center for Brain Plasticity. I tillegg yter Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus 41 millioner kroner. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den såkalte Bergensmetoden, som behandler angst og tvangslidelser på bare fire dager, får nå 111 millioner kroner for å opprette et eget forskningssenter.

DEL

Metoden har vakt internasjonal oppmerksomhet og har to forskere fra Bergen som grunnleggere. Gerd Kvale og Bjarne Hansen får nå millionstøtte for å etablere verdens første forskningssenter i sitt slag, melder NRK.

Behandlingen går ut på å behandle angst og tvangslidelser (OCD) med intens trening på bare fire dager og blir nå lært bort til flere avdelinger over hele verden. Både Sverige og Island har tatt i bruk metoden, og også i USA er man nå i gang med slik behandling.

Senteret skal etableres i Bergen og skal både tilby «firedagersbehandling» og forske på hvorfor metoden fungerer så bra.

– Vi skal se på hva som gjør at pasienten får en positiv endring. Men vi skal også prøve å finne ut hvorfor noen ikke har effekt av behandlingen, sier Kvale.

Etableringen er gjort mulig ved at Bergens forskningsstiftelse, Kavlifondet, Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen til sammen bevilger hele 111 millioner kroner til prosjektet.

De to forskerne kom nylig med på Time Magazines prestisjetunge liste over de 50 personene i verden som gjør mest for å bedre verdens helsetjenester.

Artikkeltags