Lenge har e-poster med rare forespørsler fra ukjente forretningsmenn, rike onkler i USA og millionarvinger fylt opp mailboksene til tusenvis av nordmenn.

Politiet og datasikkerhetsselskaper advarer nå mot en ny svindelmetode på sosiale medier.

Får du en venneforespørsel fra en du kjenner, men som har skrevet navnet sitt litt feil og ikke er så god i norsk: Vær på vakt.

Det kan godt være «svigermor» er ute etter penger.

FALSK VENN

Da BA-journalist Bente-Line S. Flatekvål fikk venneforespørsel på Facebook fra en som utga seg for å være svigermoren, startet komikken.

– Det ble for lett å gjennomskue, men litt morsomt var det, sier hun.

Flatekvål forklarer hvordan hun ble forsøkt lurt.

– Jeg trodde hun hadde laget seg en ny profil, og jeg takket ja til venneforespørselen, sier journalisten.

Profilbildet var det samme slektningen hadde brukt tidligere.

Samtidig oppdaget hun at to bokstaver i etternavnet var byttet om.

– DET VAR VELDIG EKKELT

Like etterpå sendte «svigermoren» en privat melding hvor hun ønsket «god morgen» ved 1050-tiden om formiddagen.

Deretter ble samtalen penset over på millioner i kontanter på et usammenhengende og dårlig norsk språk.

– Jeg forstod raskt at dette var et svindelforsøk, og rapporterte profilen som nylig var opprettet til Facebook, sier Bente-Line.

Den ekte svigermoren har nå ordnet opp i problemet, og blant annet slettet den gamle profilen fra alle servere. Noe som kan gjøres gjennom Facebooks sikkerhetssider.

– Dette var veldig ekkelt. Jeg ble kontaktet av flere venner av meg som hadde fått de samme meldingene fra den falske profilen, sier Linda Kaland.

NY METODE

Tore Larsen Orderløkken er leder for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Han forteller at dette er en relativt ny svindelmetode på Facebook.

– Vi fikk meldinger om dette for første gang for noen uker siden. Facebook er en arena hvor folk stort sett har tillit til det som kommer inn av meldinger. Det er mer tillit der enn på e-post, sier Orderløkken.

NorSIS er et ressurssenter opprettet av Fornyings- og administrasjonsdepartementet for rådgiving innen informasjonssikkerhet.

De skal nå finne ut av hvilken programmeringer som ligger bak, eller om det eventuelt er enkeltpersoner som lager disse profilene.

– Vi antar at dette er automatisert, men vi er ikke sikre ennå. Vi har fått indikasjoner på at det ligger en programmeringer der som gjør at når du godtar venneforespørselen så sprer det seg videre til andre på vennelisten, sier lederen.

– TERSKELEN FOR Å TRO PÅ SVINDLEREN BLIR LAVERE

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, har mistanker om det blir benyttet nyere teknologi som ansiktsgjenkjenning.

– Dette er helt klart et svindelforsøk, men denne metoden er ny for meg. Terskelen for å tro på svindleren blir lavere når man utgir seg for å være noen man kjenner på denne måten. Utrolig ekkel, sier Ove Skåra.

NorSIS oppfordrer folk til å sjekke forespørsler nøye.

– Man må være forsiktig med å godta venneforespørsler. Sjekk før du godtar noen du allerede har som venn på nytt. Vi skal jobbe med å finne ut mer om dette, og vi skal kontakte Facebook direkte, avslutter Tore Larsen Orderløkken.