Gå til sidens hovedinnhold

Forsøkt svindlet med falske sedler

Artikkelen er over 8 år gammel

– Da jeg skulle sjekke den snappet hun den ut av hånden min, forteller butikkmedarbeider Ole Kristian Einarsen

To ganger i løpet av kort tid har kiosken på Fløyen mottatt falske sedler fra kunder.

– En russisk dame kom inn på Fløyen i dag, og skulle betale en vare til 1,50 euro med en 100-euroseddel. Da jeg tok seddelen opp mot lyset for å sjekke om den var ekte, snappet hun den rett ut av hånden min, forteller butikkmedarbeider på Fløyen Kiosk og Souvenir, Ole Kristian Einarsen til BA.no

Seddelen så, ifølge Einarsen, ganske ekte ut, men manglet vannmerke.

IKKE FØRSTE GANG

Det er ikke første gangen de opplever dette.

I forrige uke hadde de også en lignende episode, med en russisk dame som skulle betale med en 200-euroseddel.

– Disse sedlene er jo vanligvis lysegule, men denne seddelen var hvit. Også dette var et lite beløp, forteller daglig leder ved Fløien Kiosk og Souvenir, Tina Rasmussen, som mottok denne seddelen.

Det var travelt i kiosken på dette tidspunktet, og damen tok seddelen tilbake før Rasmussen fikk beslaglagt den. Rasmussen ga deretter damen beskjed om at hun ville ha ekte penger.

– Hun hadde imidlertid ikke nok, og forsøkte å betale resten med kort. Dette ble avvist. Til slutt betalte hun resten i dollar. Hun virket som en proff.

NYTT PROBLEM

Før disse episodene har de ikke opplevd dette problemet på Fløien Kiosk og Souvenir, forteller eier, Truls Jordan, til BA.no

Heller ikke politiet opplever at falske sedler er vanlig i Bergen.

– Falske sedler utgjør ikke noe stort problem, sier politioverbetjent Frode Karlsen ved økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt til BA.no

Han sier det er sjelden at de får inn falske euroseddler, og at det er mer vanlig med forfalskede dollar.

Pengeforfalskning har strenge strafferammer, og minstestraffen er på tre års fengsel. Karlsen har følgende råd til næringsdrivende for å unngå at de blir lurt.

– De må selvsagt melde fra, være årvåkne og ta forholdsregler. En UV-lampe kan være et godt verktøy. Norges Bank har gode eksempler og kjennetegn på falske sedler på sine nettsider, sier Karlsen.

BLIR SINT

Truls Jordan liker ikke at folk forsøker å lure han.

– Jeg blir sint. Det er noe av det verste jeg vet, sier Jordan.

Han vil ikke at andre skal bli lurt og også han oppfordrer andre i bransjen til å sjekke seddlene de mottar.For politiet kan det imidlertid være vanskelig å etterforske disse sakene.

– Vi etterforsker det vi får inn og sender sedlene til analyse, så spørs det hvor mye spor vi har, sier Karlsen.