Gå til sidens hovedinnhold

Bossprosjektet fra Bergen går globalt

Artikkelen er over 3 år gammel

I ni måneder har «Slurpen» samlet opp boss i Vågen. Innholdet overrasker.

Den tønnelignende avfallssamleren «Slurpen» er en port bin, som samler opp boss i sjøen. Siden september har elever fra Rothaugen skole sortert, talt og analysert bosset.

– Vi har fått stort innblikk i hva folk kaster fra seg, og mye av det overrasker meg. Det er ganske interessant, sier Marius Claudey (13), elev ved Rothaugen skole.

– Det er veldig spennende, skyter medelev Thea Charlotte Knutsen (13) inn.

Elevene har sortert rundt 50 kilo boss siden september, og mer skal det bli.

Vil endre holdninger

«Slurpen» tømmes daglig av Bergen og omland havnevesen. Innholdet i tønnen blir så tatt med til analyse. Prosjektet startet opp etter initiativ fra Ove Gudding i Stop Wasting Plastic, Trond Lindheim i SpillTec, Håvard Bjordal og Andreas Dyrdal i Bergen og omland havnevesen for å samle opp flytende plastboss, informere publikum og drive holdningsskapende arbeid.

Saken fortsetter under bildet.

 

I ettertid kom elever og lærere fra Rothaugen skole og forskere fra Uni Research på banen.

– Vi håper at dette prosjektet gjør folk mer bevisste, sier Ove Gudding i Stop Plastic.

– Dette vil skape grunnlag for mange oppfølgingsprosjekter, og kanskje også næringslivet finner andre løsninger, sier Håvard Bjordal, miljøsjef i Bergen kommune.

Går globalt

Nå går «Slurpen»-prosjektet internasjonalt.

I februar skal elever fra Rothaugen skole presentere «Slurpen»-prosjektet på den nasjonale konferansen for marin forsøpling, Hold Norge Rent, i Oslo. Neste plan er å ta prosjektet til en internasjonal havkonferanse i Honduras i juni.

– Vi er med på å arrangere konferansen sammen med flere skoler rundt om i verden. Der skal vi snakke om internasjonale problemer og se hvordan vi kan samarbeide på tvers, forteller Laila-Sofie Osland, avdelingsleder ved Rothaugen skole.

Les også

– Ment mer som en vekker!

Damesko og død måke

Ved et sorteringsbord i et av Bergen Havns verksteder, møter elever fra Rothaugen skole opp én gang i uken for å sortere og analysere avfallet som har blitt samlet opp. Hva som ender i avfallssamleren avhenger av vær og vind, men også folkeliv og næringslivet.

– Det er mye forskjellig som har havnet i «Slurpen», mye q-tips, men også en damesko, mobiltelefon, noen kredittkort og en død måke, forteller Andreas Dyrdal Bergen og omland havnevesen.

Dyrdal håper at elevene får mer innsikt i hvordan man skal håndtere boss:

– Det er fremtiden vi snakker om her, så dette er et viktig arbeid, sier han og legger til at de nå ønsker å få finansiert flere «Slurpen»-tønner, og plassere de flere steder i bergensområdet.

Les også

Sjekk hva de fant i Vågen