Gå til sidens hovedinnhold

– Fortsatt sjel i veggene

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg føler at vi har gjort ære både på Ole Landmark og byen hans med denne ombyggingen. Mandag åpner Norges første katolske gymnas i gamle Florida Sykehus.

Det sier skoleråd i den katolske kirke og prosjektleder for St. Paul gymnas, Gjermund Høgh med et stolt smil.

Gamle Florida sykehus, senere sykehjem, har det siste halvannet året gjennomgått omfattende rehabilitering og ombygging for å kunne fungere som moderne gymnas.

Totalkostnadene er på omkring 75 millioner kroner, og mandag står skolen klar til å ta imot 180 elever.

–I festlige lag har vi snakket om å bygge gymnas siden 1970-tallet. Den største dagen for meg personlig var da vi åpnet i midlertidige lokaler i 2012, men det er selvsagt svært gledelig at vi nå kan ta i bruk Florida for våre elever, sier Høgh.

ARVEN ETTER SØSTRENE

Det var opprinnelig St. Fransciskus-søstrene som eide Florida og drev sykehus på tomten fra 1930-tallet. Da Bergen kommune flyttet ut sitt sykehjem i slutten av 2012, overførte nonnene eiendommen til Oslo katolske bispedømme med ønske om at Florida skulle brukes til «noe fromt».

–Vi er glade for å ha ivaretatt arven fra nonnene på en god måte. De er fortsatte aktive i sitt bønneliv, og det setter vi stor pris på, smiler Høgh.

Parallelt med at de første gymnaselevene kom til skolen høsten for to år siden, startet den katolske menigheten planlegging av ombyggingen av det staselige bygget på knappe 5000 kvadratmeter ved Store Lungegårdsvann.

–1. mars i fjor startet vi med rivearbeidene. Alt innvendig, fra og med vinduene og tvers gjennom bygget er skiftet ut. Det var ingenting som kunne brukes om igjen etter dagens standarder. Vi har likevel forsøkt å bevare det som kunne bevares, og vi har tilbakeført to av de buede vinduene i nederste etasje som gir bygget tilbake litt av sitt opprinnelige uttrykk, forklarer Høgh.

OPPGRADERINGER

Det er den kjente bergensarkitekten Ole Landmark som har tegnet Florida. Og arven etter Landmark har katolikkene stor respekt for.

–Man tuller ikke med et av Landmarks hovedverk. Ved at vi har gjenskapt buevinduene i underetasjen, har vi gjort en arkitektonisk forbedring. Fargen på bygget er tilbakeført, og vi har vært tro mot Landmark, sier Høegh.

Han er glad for at hovedtrappen i bygget er bevart, mens en flott vindeltrapp dessverre ikke lot seg oppgradere til dagens standard.

–Vi har foretatt visse justeringer i tråd med tidens utvikling, noe Landmark gjorde selv på sine eldre dager. Han var en fremragende arkitekt som vi har stor respekt for.

SKOLENS MINSTE KONTOR

Skolen har kapasitet til å ta imot omkring 270 elever, og på sikt tror Høgh det vil være omkring 50 prosent katolikker blant elevene.

–Hvordan skiller et katolsk gymnas seg fra andre gymnas?

–Skolens verdigrunnlag og menneskesyn er preget av respekt. Dessuten har vi et kunnskapssyn som ikke ser noen motsetning mellom vitenskap og tro. Kunnskapen vi tilegner oss, skal vi bruke til å dele med andre, ikke for å hevde oss selv. Det felles go

Kommentarer til denne saken