Fortviler over ødelagt rykte

Kunstmaler Odd Nerdrum avviste anklagene om skattesvik da ankesaken mot ham begynte i lagmannsretten mandag.

Kunstmaler Odd Nerdrum avviste anklagene om skattesvik da ankesaken mot ham begynte i lagmannsretten mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kunstmaler Odd Nerdrum (68) sier at ryktet hans er ødelagt etter dommen i Oslo tingrett.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

– Jeg har ikke solgt noe på ett år, sa han i Borgarting lagmannsrett mandag.

Nerdrum er anklaget for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

Han ble i Oslo tingrett i august i fjor dømt til to års ubetinget fengsel. Tingretten reduserte beløpet og fant ham skyldig i å ha unndratt skatt for 10,5 millioner kroner. Nerdrum anket dommen.

– Jeg har betalt den skatt jeg bør betale og er ikke skyldig, sa Nerdrum da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett.

RENNENDE BILDER

Nerdrum presenterte seg som håndverksmaler da han inntok vitneboksen, som vanlig kledd helt i svart. Maleren hadde forberedt seg godt. Han delte ut en fet katalog til retten som blant annet inneholdt bilder av 32 malerier som hadde begynt å renne og som han derfor måtte male om igjen eller erstatte.

– Skattemyndighetene mistenkte at bildene var malt om igjen til personlig vinning, altså skattebedrag. Mitt motiv var ganske annerledes. Jeg ville erstatte kjøperens tap. Jeg hadde gjort en kjemisk feil som hang over meg, og alle bildene fra 1980-tallet måtte males en gang til eller erstattes med penger, sa Nerdrum.

De rennende maleriene står sentralt i saken. Nerdrum forklarte at oljen som ble brukt førte til at malingen begynte å renne. Bildene ble solgt gjennom et galleri i USA og penger han fikk for maleriene ble oppbevart i en bankboks i Østerrike. Ifølge maleren ble de plassert der for å være tilgjengelig dersom det kom erstatningskrav.

Aktoratet stiller spørsmål ved dette og mener pengene kan ha blitt plassert i bankboksen for å unndra skatt.

– BETALT SKATT AGV ALT

– Det jeg vil vise er at han har betalt skatt av all inntekt. Det jeg også vil vise er at noen av inntektene er han beskattet to ganger, noen tre ganger for, sa Nerdrums forsvarer Pål Berg i sitt innledningsforedrag.

Skattemyndighetene startet undersøkelser av Nerdrum etter et oppslag i Dagens Næringsliv i 2002 om salg av bilder i USA, og mener at drøyt 14 millioner er unndratt skatt. Nerdrum har aldri erkjent straffskyld, heller ikke i avhør.

– Jeg har på en måte vært i en krig i 24 år. Først angsten for alle erstatningene, så kommer Skatt Øst. Jeg har hele tiden prøvd å gjøre så godt jeg har kunnet. Jeg har betalt masse skatter, til Norge, til Island og Frankrike, sa Nerdrum.

Han sa at dersom han hadde vært en luring, hadde han malt bilder i full fart og tjent masse penger.

– Jeg har valgt den tunge veien. I bildene mine ligger svaret, sa Nerdrum.

Borgarting lagmannsrett har satt av tre dager til ankesaken.

Artikkeltags