– På en helg har våre utesteder en samlet inntjening på rundt 1,2 til 1,4 millioner kroner. Under Tall Ships Races beregner vi å omsette for 6 millioner kroner, sier Espen Risti, medeier i Bodega drift AS.

Bodega drift AS eier utestedene Felix, Mets, Lille Zachen og Taket Zachen på Torget.

Han omtaler The Tall Ships’ Races som å ha fire 17. maier på rad – en dag som regnes som den mest innbringende i bransjen.

LEID EKSTRA AREAL

Risti har i tillegg leid ekstra uteareal for uteservering, hvor de tror pengene kommer til å fosse inn.

– Vi har leid 620 kvadrat på Festningskaien og 30 kvadrat på Dokken. Dette vil selvfølgelig påvirke omsetningen dramatisk mye. Det blir ganske mange hundre prosent ekstra i inntjening, sier Risti.

Men det er ikke billig å leie uteareal heller.

– Det blir en del ekstra kostnader. 400 000 kroner koster det å leie utearealet, i tillegg trenger vi en del utstyr til barer og gjerder, sier han.

Det er meldt knallsol resten av uken, og mange kan nok tenke seg å sette seg ned på en av uteserveringene under The Tall Ships’ Races.

– Da vi tok denne avgjørelsen visste vi ikke at det kom til å bli et slikt vær. Vi har vært ekstremt heldige, vanligvis regner det, sier han.

Det eneste han bekymrer seg for, er at det blir for varmt, og at ingen vil sitte inne.

HÅPER PÅ NATTELIV

Thomas Arildsen eier Bryggen Night Club. Han er spent på omsetningen, ettersom han ikke har leid ekstra uteareal.

– Vi håper folk vil inn i svalere omgivelser. Men vi kommer jo til å få det om kvelden. Dette er en stor nattklubb, og det er gjerne da folk går ut for å kose seg, sier Arildsen.

Han sier de merker en kraftig økning på omsetningen hver gang det er konserter i byen, og tror ikke det vil være annerledes under The Tall Ships’ Races.

KAN BLI FOR VARMT

Med temperaturer på rundt 30 grader frykter eier av restauranten Bryggen Tracteursted, Eric Saudan, at det rett og slett kan bli i varmeste laget for folk.

– Jeg håper vi får en grei økning i omsetningen, men det er ikke bare positivt med varmen. Verken regn eller hete er bra. Det bør være passelig varmt. For vår restaurant på Bryggen kan det bli negativt om det blir for varmt, sier Saudan.

17. MAI-STEMNING

Baker Bruun på Bryggen skal ha baketelt ved kaikanten, i tillegg til vanlig drift.

Daglig leder, Julie Børilden, har forberedt seg godt.

– Vi har ekstra bemanning og har bestilt inn ekstra varer. Det er viktig for oss å yte god service, det krever folk og mye av oss, sier Børilden.

Hun tror omsetningen vil bli flere ganger mer enn hva de får på den mest innbringende dagen, nemlig 17. mai.

Serveringen vil bli utvidet helt til kaikanten.

Bryggen og Torget vil i tillegg være stengt for all trafikk fra torsdag 24. juli klokken 1000 til søndag 27. juli klokken 0700.

SKAL ANALYSERE EFFEKTEN

For å sjekke hvordan et arrangement som The Tall Ships’ Races påvirker næringslivet i byen, skal revisjonsfirmaet PwC analysere ringvirkningene i etterkant.

– Vi vi innhente tall fra hoteller, restauranter og transportselskap. Dette vil vi sammenligne med tall fra tidligere år. I tillegg har vi hyret inn en haug med studenter som skal intervjue folk under arrangementet, sier direktør i PwC Bergen, Torbjørn Torsvik.

– Dette har ikke vært gjort i Bergen før, og det er viktig for å kunne dokumentere effekten, uansett om den er positiv eller negativ, fortsetter han.

– VELDIG POSITIVT

NHO Reiseliv ber serveringsstedene forberede seg og ha nok folk på jobb.

– Det er klart at et slikt arrangement av en slik størrelse er veldig positivt for serveringsbransjen, sier Wenche Salthella i NHO Reiseliv.

Hun ber bransjen forberede seg godt. Spesielt siden det er meldt strålende sol, og mange mennesker er ventet å strømme til sentrum.

– Man må ha fullt opp med bemanning. Det er i tillegg skjenkeregler som skal følges opp. Det er viktig å ta det med ro, og bruke den tiden man trenger, sier Salthella.

Hun tror The Tall Ships Races setter Bergen på kartet.

– Vi blir lagt merke til utenfor landets grenser. Det er god reklameverdi for Bergen som by. Om vi blir så heldige med været, er det jo ingen flottere plasser å være, enn i Bergen, sier reiselivssjefen.