Ettersom hovedpersonen ikke kom seg hjem fra cruiseferie i Karibien i tide, var det datteren Maike Aarebrot Flick som fikk æren av å motta prisen Årets Bergenser 2014 på vegne av Frank Aarebrot.

– Jeg er kjempestolt av ham, sier hun til BA.

– Det er virkelig en tittel det stråler av, sier en takknemlig og stolt Frank Aarebrot om å få prisen.

Se hele Frank Aarebrots reaksjon i videoen over.

– VIRKELIG BRILJERT I ÅR

– I grunnlovsjubileumsåret har han virkelig briljert. 200 års historie er formidlet på 200 sider i bokform, og ikke minst i løpet av 200 direktesendte minutter på NRK. Årets Bergenser 2014 er samfunnsvitenskapens popstjerne: Frank Henrik Aarebrot, sa sjefredaktør Anders Nyland i BA til stor jubel under arrangementet Årets Bergenser i Galleri Nygaten fredag.

Det er 17. gang BA kårer Årets Bergenser (se fakta), som i fjor ble vunnet av Ylvis-brødrene.

Sjefredaktøren i BA la i sin tale vekt på at kunnskapsformidling er en av de aller sterkeste sidene til brumlebassen, som både er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen og har et professorat i demokratiutvikling ved Ôrebro Universitet i Sverige.

Aarebrot foreleser over hele Europa – uten manus. Her hjemme er han elsket av studenter, TV-stasjoner, debattledere, bedrifter og organisasjoner.

– Gjennom sin omfattende kunnskap og sin fantastiske formidlingsevne hjelper han oss til å forstå kompliserte forhold og årsakssammenhenger både i auditoriet, i avisspaltene, i TV-debatter og gjennom bøker og foredrag. Han har blitt en vesentlig vestlandsstemme i samfunnsdebatten, og en fremragende eksponent for det bergenske kunnskapsmiljøet generelt og Universitetet i Bergen spesielt, sa Nyland.

– BEHANDLER STATSMINISTER OG FYLLIKER LIKT

Datteren til Aarebrot forteller at formidlingsevnen hans satt sitt preg på oppveksten. I tillegg til at hun og broren ble over gjennomsnittlig interessert i historie og samfunnsfag, var det også en ulempe.

– Jeg sa til venner som var på besøk at de ikke måtte spørre ham om noe, for da får du en hel forelesning, ler hun.

Alle nyhetssendingene var obligatoriske, enten hun ville eller ei, minnes hun.

– Jeg ble så overeksponert for nyheter at da jeg flyttet på hybel som 18-åring orket jeg ikke mer, humrer hun.

Hun setter pris på måten faren takler at han på mange måter er allemannseie.

– Han er så uformell, tilgjengelig og lite høytidelig. Om det er statsministeren eller en fyllik han snakker med spiller ingen rolle, han er likedan med alle. Det står det stor respekt av, sier hun.

FORBILDE FOR TIDLIGERE VINNER

– Jeg er stolt på universitetets vegne. Han er en kjempefin ambassadør for UiB, sier Anne Kverneland Bogsnes, som sitter i universitetsstyret, det øverste organet ved Universitetet i Bergen.

Også Tor Blaha og Inga-Alice Næss Blaha, som fikk prisen i 2011, mener Aarebrot er en særs verdig vinner.

– Han er en jeg alltid har sett opp til, sier Inga-Alice Blaha.

Bergens ordfører, Trude Drevland, fremhevet i sin tale til Frank Aarebrot måten han har inspirert kull etter kull med studenter.

– Det har jeg mange bevis på, sa hun.

Selv om Høyre-damen både har fått kjeft av ham og ikke alltid er enig med ham, kunne hun ikke annet en å skryte uhemmet av hans analytiske evner og treffende beskrivelser.

– Frank er ufordragelig korrekt i sin beskrivelse og hans analyser er til å forstå for alle, sa Drevland.

Anders Nyland opplyser at kåringen av Årets Bergenser har vakt et uvanlig stort engasjement hos BA-leserne i år.

– Da vi gjorde opp status etter at fristen for å foreslå kandidater var utløpt, satt vi igjen med en liste på hele 50 navn. Det forteller at det er svært mange i denne byen som gjør en ekstraordinær innsats både for byen og for oss som bor her. Det forteller også at det er mange som på en god måte profilerer Bergen og bergenserne, og som setter byen vår på kartet både nasjonalt og internasjonalt, sa Nyland.