Flyttes til lekter i natt

  Artikkelen er over 1 år gammel

  Fredagen har blitt brukt til å tømme fregatten for vann.

  DEL

  Bergingsleder Anders Penna i BOA Management forteller at fredagen ble brukt til å pumpe ut vann fra KNM «Helge Ingstad».

  Torsdag forklarte han at fregatten må tømmes for vann slik at den blir så lett som mulig før den flyttes over på lekteren Boabarge33.

  – Vi regner med å starte flyttingen av fregatten like over midnatt, sier Penna til BA fredag kveld.

  Flyttearbeidet vil pågå frem til lørdag formiddag, omtrent.

  – Det må foregå med største nøyaktighet.

  – Har dere gjort denne typen flytting før?

  – Tunge løft av ulikt slag har BOA holdt på med i 30 år, så det er kjente operasjoner, svarer Penna, som har stor tro på at operasjonen vil ende godt.

  – Vi er i henhold til plan.

  Saken fortsetter under bildet

  Dersom ingenting går galt er det like før KNM «Helge Ingstad» kan fraktes til endestasjonen på Haakonsvern. Foto: SKJALG EKELAND

  Dersom ingenting går galt er det like før KNM «Helge Ingstad» kan fraktes til endestasjonen på Haakonsvern. Foto: SKJALG EKELAND

  Oppdaget olje

  Torsdag formiddag ankom fregatten Hanøytangen etter at det ble besluttet å flytte den bort fra Hjeltefjorden av hensyn til vær og vind.

  Både beslutningen og operasjonen har høstet lovord. Flaggkommandør Thomas T. Wedervang i Forsvarsmateriell uttalte under er pressekonferanse torsdag at han var stolt over den maritime Norge etter operasjonen.

  Siden torsdag kveld har det meste handlet om å pumpe vann ut av fregatten.

  Kystverket la ut oljelenser, og ga klokken 1830 torsdag kveld grønt lys til å fortsette dreneringsarbeidet.

  I løpet av natt til fredag ble det oppdaget noe diesel i sjøen og tanket ble koblet til pumpene for å unngå videre utslipp fra området hvor dieselen lekket ut, opplyser Forsvaret.

  Utslippet blitt fanget ut av de absorberende lensene som er lagt ut.

  Rydder havbunnen

  I løpet av fredagen ble lekteren Boabarge33 klargjort for dokking av fregatten.

  Etter planen skal «Helge Ingstad» ankomme Haakonsvern i løpet av søndagen.

  Parallelt med arbeidet som har pågått på Hanøytangen opplyser Forsvaret at Minedykkerkommandoen torsdag startet opprydning av materiell på havbunnen ute ved Sture.

  Arbeidet måtte imidlertid avbrytes på grunn av ugunstige værforhold. Det ble gjenopptatt i går da været var bedre. Målet er at miljøet settes tilbake i den stand det var i før fregatthavariet.

  Artikkeltags