Gå til sidens hovedinnhold

Fire personer har vært om bord i fregatten

Artikkelen er over 2 år gammel

De fire har sikret fartøyet og hentet ut data til havarikommisjonen.

Det skriver NRK.

Sjef for Sjøforsvaret Nils-Andreas Stensønes sier til NRK lørdag at fire personer har vært om bord på fregatten KNM Helge Ingstad.

– Vi har akkurat hatt fire personer om bord som har sikret trosser. De har også vært om bord for å hente data fra navigasjonssystemet og det skipstekniske systemet som vi kommer til å levere til Statens Havarikommisjon for å hjelpe dem i arbeidet med å fastlegge hva som har skjedd, sier han til kanalen.

De fire har ikke gått ned i fartøyet, men vært på broen. Det gjenstår altså fremdeles å få personell under dekk.

Personene var fra Sjøforsvaret og skal ifølge NRK ha gått på land rundt klokken 1800.

– Vurderer risikoen

I 15-tiden lørdag var Forsvaret nær med å stabilisere fregatten KNM Helge Ingstad, etter den voldsomme kollisjonen med tankskipet Sola TS natt til torsdag.

– Vi er i ferd med å få på plass det sjette festepunktet. Deretter vil det bli tatt en beslutning på om det er nok for å få fartøyet stabilt, forteller kommandørkaptein Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, til BA.

– Siden vil vi vurdere risikoen for å få personell om bord. De skal sikre fartøyet og ferdsskriveren, og se på situasjonen under dekk, fortsetter hun.

– Store krefter

Dykkere og undervannskameraer skal sjekke tilstanden under skroget på det kantrede krigsskipet.

– Men vi sender ikke folk om bord eller i vannet før vi er trygge på at fartøyet er hundre prosent sikkert, understreker Herland, og legger til:

– Dette er et møysommelig arbeid, med store krefter i sving. Vi vet ikke hvor mye vann som har lekket inn, eller hvor mye drivstoff som flyter rundt om bord. Slike ting har stor betydning for balansen i fartøyet.

Til NTB sier presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret at skipet også må tømmes for fuel og ammunisjon.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

 

Berging på vei

Når båten er tilstrekkelig sikret, begynner jobben med å frakte havaristen fra Øygarden til Haakonsvern. Lektere og slepebåter fra Boa Offshore i Trøndelag er i gang med sin langsomme ferd sørover langs vestlandskysten.

– Vi har også store mengder materiell på «stand by» på Sturetermninalen, og ankringsfartøyet Scandi Vega er på vei, opplyser presseoffiser Thomas Gjesdal.

Torill Herland forteller at de planlegger for alle mulige eventualiteter.

– Derfor må alt potensielt utstyr fraktes ned hit, slik at vi har det tilgjengelig når det blir tatt en avgjørelse om hvordan bergingsaksjonen skal gjennomføres, sier Herland, og avslutter:

– Vi er interesserte i å få avsluttet aksjonen så fort som mulig.

Kommentarer til denne saken