– Et imponerende stykke arbeid

Minedykkerkommandoen var i sving for å få fjernet missilene på fregatten.

Minedykkerkommandoen var i sving for å få fjernet missilene på fregatten. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forsvaret vil ikke si noe om hvilken tilstand våpnene som nå er fjernet fra KNM «Helge Ingstad» er i.

DEL

Mandag ettermiddag hadde Sjøforsvarets minedykkere fjernet alle sjømålsmissilene (NSM) som var om bord i fregatten.

De er nå trygt lagret på Haakonsvern, men kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell, Vigdis Hvaal, vil ikke kommentere hvilken tilstand missilene var i da de ble fjernet fra havaristen.

– Verken det eller mengde våpen kan jeg si noe om, dessverre, sier hun til BA.

Berømmer arbeidet

Det var flere dykkerlag fra Sjøforsvaret som gjorde jobben med å fjerne missilene som var lokalisert på dekk.

– Det er ingen enkel sak å transportere missilene ut og vekk, men arbeidet gikk feilfritt. De ble fjernet av rent praktiske og preventive årsaker. Missilene ville ha kommet i konflikt med vaierne på løfteskrevet når fartøyet skal heves. Ingen av våpnene var ansett som ustabile eller kritiske. Nå har vi kommet et godt stykke videre i klargjøring til heving av fartøyet, sier Arild Øydeland, prosjektleder for hevingsarbeidet i Forsvarsmateriell.

Arbeidet med desarmering og fjerning av missilene startet søndag og ble ferdigstilt mandag ettermiddag. Minedykkerkommandoen har foreløpig avsluttet sitt arbeid ved havaristen.

Sjef for Forsvarsmateriell maritime kapasiteter, flaggkommandør Thomas Wedervang, berømmer arbeidet som Sjøforsvaret har gjort.

– Det er et imponerende stykke arbeid som er utført. Minedykkerne har demontert alle missilene i henhold til planen. Vi har tatt et viktig steg videre i forberedelsene for å heve fartøyet, sier flaggkommandøren til Forsvarets nettsider.

Status på arbeidet

Tømmingen av drivstofftankene ble midlertidig stoppet søndag 25 november grunnet bevegelser i fartøyet.

Cirka 150 kubikk med drivstoff har blitt pumpet ut så langt, og ifølge Kystverkets beregninger er de oppsamlede utslippene på cirka 50 kubikk. Det er på bakgrunn av dette estimert til å være opp til 250 kubikk drivstoff igjen i fartøyet.

– Forsvarsmateriell prioriterer nå klargjøring for heving av KNM «Helge Ingstad». Det er derfor en foreløpig stopp i arbeidet med debunkring. Hvis tid og vær tillater det, så vurderer vi å gjenoppta debunkringen, sier Arild Øydegard, prosjektansvarlig for hevingen i Forsvarsmateriell.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken