Jobber så fort været tillater det

Arbeidet med å feste løftekjettinger rundt KNM «Helge Ingstad» pågår for fullt. Dette bildet ble tatt i desember.

Arbeidet med å feste løftekjettinger rundt KNM «Helge Ingstad» pågår for fullt. Dette bildet ble tatt i desember. Foto:

Arbeidet med KNM «Helge Ingstad» startet opp igjen i helgen og pågår for fullt i dag.

DEL

Forberedelsene til hevingen av fregatten ble stanset torsdag, men i løpet av helgen bedret været seg, og arbeidet startet opp igjen lørdag.

Mandag morgen melder Forsvaret i en pressemelding at kranlekteren «Rambiz» kom ut til havaristedet søndag formiddag og startet med oppstramming av de siste fire løftekjettingene.

– Videre arbeid for å bli klar til løft, består i sikring av løftekjettingene, forsterking av skroget på KNM «Helge Ingstad» ved løftekjettingene i baugen, samt justeringer av løftearrangementet til kranene, melder Forsvaret.

BA har tidligere skrevet at hevingen av fregatten krever et værvindu på fem til seks dager. Det betyr stabile forhold og lite vind.

Tirsdag ettermiddag skal det imidlertid blåse opp.

– Det blir rolig på mandag, men utover tirsdagen kan det blåse fra liten til stiv kuling langs kysten fra sør. På onsdagen vil det blåse fra frisk bris til liten kuling, sa statsmeteorolog Magni Svanevik til BA søndag ettermiddag.

Været endrer seg fort

16 løftekjettinger er nå trukket under skroget, disse er plassert i fire grupper på steder på skroget som skal tåle belastningene i løftet.

– Siden KNM «Helge Ingstad» ligger med en krengning mot styrbord side, og med baugen dypere enn hekken på fartøyet, må hver eneste løftekjetting sikres slik at de ikke sklir ut av sine posisjoner. Arbeidet med å sikre løftekjettingene er omfattende, og det gjenstår flere dager med effektivt arbeid, sier kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell, Jannicke Hauan Strand, til BA.

– Hvordan ser dere for dere arbeidet resten av uken?

– Kranlekteren Rambiz har sine begrensninger i forhold til sjø og vind, dykkeoperasjoner krever også at bølgeforholdene tillater dykking. Været endrer seg fort i operasjonsområdet, vind fra nord og vest gir størst påvirkning på operasjonen. Prognosen for de neste dagene tilsier at vi får økt vind på tirsdagen, men at det skal roe seg utover uken, det er dog stor usikkerhet i prognosene frem i tid, sier Strand.

Artikkeltags