Frikjent for mordbrann

Artikkelen er over 14 år gammel

Dødsbrannen i Møllendalsveien i 2001 forblir uoppklart. Bergen tingrett slår fast at brannen var påsatt, men den tiltalte irakeren (35) ble i går frikjent for mordbrann.

DEL

34 år gamle Jan Mathias Berge omkom da han forsøkte å rømme fra det brennende hybelhuset 6. mars for over tre år siden.

Brannen brøt ut i leiligheten til den irakiske asylsøkeren, og eksperter konkluderte med at brannen var påsatt, enten med vilje eller uaktsomt.

Irakeren har hele tiden nektet straffskyld. Han forklarte at han arrangerte muslimsk festaften i leiligheten, og at han rundt midnatt dro til byen for å gå på nattklubb.

Men tingretten mener at både 35-åringen og vitner som var til stede på festen, har holdt tilbake opplysninger om det som skjedde på festen og i timene forut for brannen.

– Det anses særdeles påfallende at samtlige av festdeltakerne opplyser at de forlot hybelen ved midnatt, mens andre beboere i bygget har hørt musikk og stemmer fra hybelen gjennom hele natten, heter det i dommen.

Ifølge dommerne har 35-åringen manglende troverdighet. De slår samtidig fast at han må ha visst noe om brannårsaken eller andre omstendigheter rundt brannen.

– Dette er imidlertid ikke i seg selv tilstrekkelig for domfellelse, heter det i begrunnelsen for frifinnelsen.

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal la ned påstand om seks års fengsel og at tiltalte ble idømt et erstatningskrav på 2,9 millioner kroner.

Irakeren rømte til Sverige og søkte politisk asyl i nabolandet da tiltalen ble tatt i fjor høst. Men før påske ble han arrestert og utlevert til Norge.

Ved 16-tiden i går kunne mannen forlate Bergen fengsel som en fri mann, etter en periode i varetekt.

– Jeg er glad, lettet og veldig fornøyd med dommen, sier 35-åringen til BA.

Statsadvokaten tok nederlaget i retten med fatning.

– Jeg er noe overrasket over at det ble en fullstendig frifinnelse. Men det var en mulighet som kunne inntreffe, medgir Smørdal.

Artikkeltags