Gå til sidens hovedinnhold

«Lovesong Stian» slår til igjen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det virker som at folk ler godt når de ser videoen. Da er min jobb gjort, sier Stian Aadland (34) fra Bergen.

For abonnenter

Stian Aadland har et liv litt utenom det vanlige.

Vinterhalvåret jobber han som guide mellom pingviner og spekkhoggere i Antarktis, sommerhalvåret jobber han som guide mellom isbjørner og hvalross på Svalbard, hvor han også bor.

Resten av tiden tilbringer bergenseren, blant annet kjent fra «Alene» på TV2, med sekk, telt og kamera, ofte alene, så nær naturen han kommer.

Bildene og videoene fra sine turer deler han på sosiale medier under navnet Stian med sekken. Hans siste påfunn er fra en tur på Kvamskogen i vår, og involverer to ting han er glad i: snowboard og gitar.

– Gode ideer dukker oftest opp når jeg ikke tenker så mye, bare leker. Det går riktig nok utrolig mange dårlige ideer mellom hver som er god, men den eneste måten å finne ut om ideen er god eller ikke er å prøve det ut, sier Aadland til BA.

Dermed måtte han bare prøve å filme seg selv mens han spilte gitar og tok en baklengs salto på snowboard samtidig.

– Det gikk over all forventning. Det er jo bare lek dette her, men det er utrolig gøy når ting faktisk går nøyaktig etter planen. Det er jaggu ikke ofte, sier Aadland om resultatet (se video under).

– Talentløs på gitar

Noen forsøk måtte det imidlertid til før det satt perfekt.

– Jeg er pittelitt sta på hvordan jeg vil ha det, så det endte med 23 forsøk. Men jeg trynte heldigvis ikke en eneste gang, humrer Aadland.

Låten han spiller ble laget der og da. Det viktigste var å bruke grep som var lett å holde, forteller 34-åringen, som ikke hyller sine musikalske evner.

– Jeg har spilt gitar siden ungdomsskolen. Da gjorde jeg noen syltynne opptredener under navnet «Lovesong Stian». Jeg er fremdeles helt talentløs på gitar, men synes det er utrolig fint å bare klimpre litt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overrasket over at det gikk

Den største utfordringen var å få minikameraet til å sitte fast i gitaren, noe som ble løst ved å feste kamerastangen til instrumentet med en jekkestropp.

– Til min store overraskelse funket det utrolig bra. Neste utfordring ble å finne ut hvordan jeg skulle gjennomføre selve flippen, da gitaren flyttet hele balansepunktet, og gjorde bevegelsen ut av hoppet noe vanskelig, forteller Aadland.

Resultatet er han godt fornøyd med.

– Jeg får utrolig mye hyggelige tilbakemeldinger på filmen. Det er skikkelig artig. Det virker som at folk ler godt når de ser den, og da er min jobb gjort, sier friskusen.

Amerikansk landeplage

Det er ikke første gang at Stian med sekken vekker oppsikt med snowboard og kamera. I 2015 fanget han en solformørkelse for evigheten på en øde fjelltopp på Svalbard (se video over), mens hans video «How to drink your morning tea in Svalbard» fra 2016 (se video under) har gått sin seiersgang på reklamefilmer i både USA og England.

– Kaffevideoen har vært helt ko-ko. Den har vært med på så mye at jeg ikke har oversikt lenger. Under vinter-OL var den på hver eneste reklamepause i USA, ler Aadland.

Likevel er det fremdeles guidingen som brødfør bergenseren.

– Samtidig holder jeg en del foredrag, og kan spe på eventyrkassen på den måten. Dette er en drøm som går i oppfyllelse, sier Aadland, som synes at det er en smule sprøtt at så mange er interesserte i videoene hans.

– Jeg er jo tross alt bare ute og leker.

Kommentarer til denne saken