Frøknene gjør opprør mot salg

Fra venstre: Judith Skjerpen, Anne Mette Kristiansen og Mai-Lis Lillestøl.

Fra venstre: Judith Skjerpen, Anne Mette Kristiansen og Mai-Lis Lillestøl. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Flertallet i bystyret går inn for at Frøkenstiftelsen skal selges, men det vil ikke frøknene som bor der ha noe av.

DEL

Torsdag kveld samlet noen av dem seg for å marsjere til Gamle rådhus.

BILLIG LEIE

Frøkenstiftelsen har 28 leiligheter i Fosswinckels gate 22 i Bergen. Anne Mette Kristiansen har bodd der i to år, snart. Hun betaler 4014 kroner i måneden for å leie en 58 kvadratmeter stor leilighet.

– Byens befolkning og De høye herrer som samlet sammen midler til denne stiftelsen på 1800-tallet, hadde snudd seg i graven om de hadde sett hva som skjedde nå, sier Kristiansen.

Frøknene som bor der i dag kan bo der på de samme vilkår også etter salget.

Men når disse frøknene gradvis viskes ut av verdenshistorien, vil leilighetene i tur og orden overtas av høystbydende.

– Vi er glad vi har fått bo der, og vi skulle ønske at andre fikk den samme muligheten i fremtiden, sier Judith Skjerpen.

Kristiansen sier at hun hadde håpet at Bård Veidung, som eier resten av bygget, fikk kjøpe stiftelsens leiligheter. I stedet blir det vedtatt at de skal ut på det åpne markedet.

GOD HUSEIER

– Han er en god huseier som lemper de som bråker rett ut. Her er det fred og ro. Med en annen eier risikerer vi at hva som helst kommer inn.

Frøknene har kontaktet politikerne og stiftelsestilsynet uten å nå frem. Stiftelsen har klagd sin nød over at de ikke har penger til å pusse opp leilighetene. Behovet er estimert til 7-8 millioner kroner. Samtidig, mener Kristiansen, har stiftelsen tapt en halv million siste par år på å ikke leie leiligheter ut.

– De som er fattige vet ikke at det er ledige leiligheter der, og de vet gjerne ikke om stiftelsen heller, for de har ikke råd til å holde avisen, mener Mai-Lis Lillestøl.

Da frøknene ankom klokken 1615 fikk de beskjed om at saken som omhandler boligene deres ikke blir behandlet før 1930 fordi flere i bystyret er inhabile i saken. Skolebyråd Ragnhild Stolt-Nilsen var styreleder i stiftelsen, nå er det Norvald Visnes som skjøtter vervet.

Bystyret vedtok enstemmig å tillate salg av Frøkenstiftelsens fjerdedel av eiendommen Fosswinckelsgate 32A.

Artikkeltags