Frykter at T-banen skal rappe penger fra Bybanen

Slik skal Skøyen stasjon i Oslo bli. Nå har prislappen på Fornebubanen økt fra 5 til 10 milliarder kroner.

Slik skal Skøyen stasjon i Oslo bli. Nå har prislappen på Fornebubanen økt fra 5 til 10 milliarder kroner.

Artikkelen er over 3 år gammel

Oslos Fornebubane har «plutselig» blitt dobbelt så dyr.

DEL

I løpet av den korte perioden fra valgkampen i fjor til realitetene i år, har Fornebubanen doblet seg i pris. Nå koster den 10 milliarder kroner.

Men hvorfor skriver vi om dette i selveste Bergensavisen? Jo, for i tiden fremover blir det blir krig om den statlige kollektivpotten.

TIL DELING

26 milliarder kroner er satt av i perioden 2014-2024. Disse pengene skal staten fordele mellom byene, og i løpet av denne tiden skal Bergen bygge Bybanen. Ikke bare til Åsane, men også til Fyllingsdalen.

Aps Harald Schjelderup er bekymret for hva kostnadssprekken i Oslo kan bety for det statlige bidraget til Bybanen mot Åsane.

– Det er åpenbart at en kostnadssprekk på fem milliarder kroner betyr at det blir 2,5 milliarder kroner mindre igjen av totalpotten på 26 milliarder kroner, sier han.

KOMMER SAMTIDIG

Fornebubanen og Bybanen til Åsane er klar for byggestart mer eller mindre samtidig. Blir prisene slik de er antydet nå, vil de to prosjektene alene koste staten over 1/3-del av den samlede potten for tiårsperioden.

Likevel: I Oslo håper man å kunne stå ved valgløftene fra Høyre og de andre borgerlige partiene, nemlig en statlig andel på blanke 50 prosent.

– Regjeringen har sagt at man ønsker å gå inn med 50 prosent, og det håper jeg vi skal få til, sier leder av stortingets transportkomite, Høyres Linda Hofstad Helleland, til NRK.

NYE OG BEDRE TEGNINGER...

Til Østlandssendingen på NRK sier Ruter (Oslos svar på Skyss, red. anm) at en av grunnene til det høye kostnadsanslaget er bedre tegninger for hvordan banen skal bli. Et moment er at lange tunneler utløser nye sikkerhetskrav, som er fordyrende.

I Bergen har representanter fra regjeringen gjentatte ganger signalisert at det ikke er slik at staten kommer inn og dekker 50 prosent av hvilken som helst Bybane-løsning. Til Oslos T-baneprosjekt har signalene vært annerledes.

– SURRER RUNDT

Harald Schjelderup (Ap) er relativt nådeløs i den forbindelse.

– Det blir slik fordi de surrer rundt i Oslo, tror det er verdens navle, og at køer og storbyproblemer ikke finnes andre steder, sier han til BA.

I helgen vendte KrFs partileder Knut Arild Hareide tilbake fra pappaperm og deltok rådsmøte i Hordaland KrF. Byråd Filip Rygg og Hareide har tett kontakt. Så partilederen er godt informert om byrådens standpunkt i Bybane-saken som har herjet i Bergen siste halvannet år.

– Byrådet gjør helt klart klokt i å lytte til Filip Rygg. Høyre har rotet det til for seg selv med det vedtaket i bystyregruppen før jul. Signalene som Ketil Solvik Olsen kom med i denne forbindelse har jeg forståelse for, sier Hareide.

Signalene var at regjeringen i utgangspunktet vil gi 50 prosent finansiering til Bybanen, men da kunne ikke bypolitikerne vedta hva som helst.

Hareide var tidligere leder for transportkomiteen på Stortinget, nå er han som de fleste andre partilederne medlem i utenrikskomiteen. Men han pleier fremdeles kontakt med fagfolkene i samferdselsdepartementet.

HAR GODE KORT PÅ HÅNDEN

– I de fora har Rygg og fagetaten i Bergen kommunen stor støtte. Når saken skal avgjøres har han svært gode kort på hånden, sier Hareide.

– Men i Oslo skal de bygge en T-bane som blir dobbelt så dyr, og der er det ingen som betviler det statlige bidraget. Her i Bergen får man nei til tunnelløsninger. Skjønner du at folk reagerer?

– Ja, jeg ser den, og når jeg sier at Filip Rygg har gode kort i saken er det fordi dagløsningen for Bybanen er den beste. Men når det gjelder Fornebu så har man kranglet og skyldt på hverandre i 25 år, samtidig som en har visst at den banen måtte bygges. Resultatet er nå kaos og kø. Man kan risikere at man sender Bybanen mot Åsane inn i en lignende prosess, sier Hareide.

Artikkeltags