Frykter flere terroraksjoner

To maliske kvinner vasker tallerkener like ved en militærbase i Malis hovedstad Bamako. Frankrikes militæroperasjon for å slå ned det islamistiske opprøret nord i Mali er svært viktig, mener fransk ekspert.

To maliske kvinner vasker tallerkener like ved en militærbase i Malis hovedstad Bamako. Frankrikes militæroperasjon for å slå ned det islamistiske opprøret nord i Mali er svært viktig, mener fransk ekspert. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– De vil prøve igjen, mener ekspert.

DEL

Væpnede grupper beveger seg fritt i deler av Nord-Afrika, og de kommer til å prøve å angripe igjen, tror en fransk ekspert.

Et større område i tilknytning til Sahel-beltet, som strekker seg over flere landegrenser nord i Afrika, er blitt en trygg havn for terrorister, sier Eric Denécé ved Det franske senteret for etterretningsforskning.

– Statene selv er mot terrorisme, men flere av dem har ikke militær kapasitet til å forsvare territoriene sine utover hovedsteder og viktige økonomiske interesser. Dermed har terroristene fritt leide til å forflytte seg, og de har våpen, sier Denécé til NTB.

– De kommer til å prøve å angripe igjen, sier han.

EN VEKKER

Flere vestlige land frykter at regionen kan bli et kjerneområde for al-Qaida. Frankrike kaller gisseldramaet i Algerie en vekker og mener hele verden nå får øynene opp og forstår hvilken trussel islamistiske ekstremister i det nordlige Afrika utgjør.

NATO mener de væpnede gruppene som opererer i området, kan bli en direkte trussel mot Europa. Utviklingen er svært farlig, har generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fastslått i et intervju med den danske avisa Politiken.

Det er et broket bilde av grupper som opererer i regionen. En rekke utbrytergrupper og fraksjoner med ulike mål bidrar til å gjøre bildet uklart, men al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) er en sentral gruppering.

MALI

Sammen med islamistgrupperingene Ansar Dine og MUJAO tok AQIM kontrollen over Nord-Mali i fjor. Da opprørsgruppene rykket sørover mot hovedstaden Bamako, valgte Frankrike forrige uke å gripe inn med militærmakt da malierne ba om hjelp.

– Jeg var mot fransk involvering i Libya, men det er annerledes i Mali. Dersom man ikke gjør noe, vil trolig landet falle i opprørernes hender. Man får en terroriststat, sier Denécé.

Fogh Rasmussen i NATO mener det er «særdeles velkomment» at Frankrike gikk til aksjon i Mali.

– Vi så terroristene vinne fram, og vi kan ikke tillate at Mali utvikler seg til et arnested for internasjonal terrorisme. Og det er det en klar risiko for, sier han.

LIBYA

Den væpnede gruppen som angrep Statoil-anlegget i Algerie under ledelse av AQIM-utbryteren Mokhtar Belmokhtar, har brukt Frankrikes inngripen i konflikten som årsak til angrepet.

– Det kan selvsagt være en forbindelse til Mali, men viktigere er NATO-landenes krig i Libya i 2011, sier Denécé og mener det var en krig som skapte kaos i Nord-Afrika og åpnet området opp for de væpnede gruppene.

– Det var lett å forutse at resultatet ville bli verre, sier Denécé om stabiliteten i regionen.

Opprørsgrupper har fått stor tilgang til våpen og utstyr fra libyske våpenarsenaler, og den ustabile situasjonen i kjølvannet av Libya-krigen gjorde det mulig for å dem å invadere Nord-Mali, mener Denécé.

FREMTID

Han mener sikkerheten i hele regionen nå avhenger av krigen i Mali. Dersom opprørerne trekker seg tilbake til fjellene i Nord-Mali, kan de få tid og ro til å forberede noe nytt, sier han.

Men dersom opprørerne velger å fortsette kampen, vil de trolig lide et viktig nederlag mot den franske hæren, sier sikkerhetseksperten. Han mener det er liten tvil om at opprørerne nå «blør i Mali», og at den franske militæraksjonen kom svært overraskende på dem.

– Det franske militæret rammer dem hardt, og det ventet de ikke. De trodde det skulle bli enkelt å vinne i Mali og innta hovedstaden, sier han.

Denécé tror imidlertid ikke de franske styrkene kommer til å følge etter opprørerne langt nord i landet.

Artikkeltags