Frykter for TV BRAs fremtid

(Fra venstre) Isabel Aanes, Rune Velsvik, Camilla Kvalheim og Monica Nilsen i TV BRA jobber for å formidle nyheter for utviklingshemmede i Hordaland.

(Fra venstre) Isabel Aanes, Rune Velsvik, Camilla Kvalheim og Monica Nilsen i TV BRA jobber for å formidle nyheter for utviklingshemmede i Hordaland. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– I en kommune som kutter 35 millioner kroner til denne gruppen kan man vel se lang etter støtte, sier Camilla Kvalheim i TV BRA.

DEL

Bergen kommune foreslår å kutte 35 millioner kroner i tjenestene til personer med utviklingshemning i den nye økonomiplanen for 2015 til 2018.

Dette har skapt stor utrygghet blant dem som kan bli rammet.

Facebook-siden «Nei til budsjettkutt for utviklingshemmede i Bergen» har fått over 1800 medlemmer. Norsk Forbund for utviklingshemmede i Bergen er fortvilet over at det fortsatt er uklart hvor kuttenes skal komme innenfor sektoren.

ØKONOMISK DRAHJELP

Camilla Kvalheim er leder for prosjektet TV BRA, en nett-TV-kanal for og av personer med utviklingshemming i Hordaland. I oktober ble nettsiden deres offisielt åpnet. En stor dag for de involverte. Helsebyråd Hilde Onarheim var blant de som var til stede.

– Prosjektet startet i Bergen kommune , og slik sett har TV BRA fått noe økonomisk støtte i år. Men videre har vi har kun støtte for å holde på i hvert fall ett år. Disse midlene kommer fra ekstrastiftelsen og Nordnes Verksteder. Fremtiden vet vi ingenting om, sier Camilla Kvalheim.

– Det er mange som har vært flinke til å heie oss frem, men noen må også støtte oss økonomisk. Det hjelper ikke bare å heie. Vi kan ikke fortsette dersom midlene tar slutt, legger hun til.

Selv om de ikke blir direkte berørt i denne runden, da prosjektet ikke har økonomisk støtte fra kommunen i utgangspunktet, er den usikre fremtiden noe som tynger.

– Vi må nok skaffe midler gjennom sponsorer. I en kommune som kutter 35 millioner til denne gruppen kan man vel se langt etter støtte, sier hun.

Men det er ikke bare negativt i forhold til det offentlige. Nylig fikk de en gladmelding fra fylkeskommunen om at de får 10 000 kroner i støtte.

MODERNE ARBEIDSPLASS

I disse dager er den lille redaksjonen travelt opptatt med å planlegge Oslo-tur. Camilla Kvalheim er nominert i «Norske helter» på TVNorge.

Hun har fått mye skryt for å prøve å skape interessante arbeidsplasser for utviklingshemmede.

– Unge utviklingshemmede er selvfølgelig opptatt av det samme som alle andre ungdommer. Varig tilrettelagt arbeid (VTA) i Bergen har gjerne vært mer tradisjonell. Jeg ønsker å kunne tilby noen av dem en spennende og utfordrende jobb. Samtidig får de sin egen kanal hvor de kan bli hørt, sier Camilla.

PROSJEKTFASE

Så langt er TV BRA i prosjektfasen, uten faste og lønnede arbeidsplasser for de utviklingshemmede. Dette er noe de håper skal forandre seg i fremtiden.

Rune Velsvik jobber til vanlig med keramikk på Nordnes Verksteder, hvor også TV BRA holder til. I det siste har han derimot fått oppfylt en drøm.

– Jeg liker tekniske ting. Nå er jeg produsent og kameramann. Det er så fint, sier Rune med et stort smil.

Akkurat nå holder redaksjonen på med et julekalender-prosjekt. Ting må planlegges, filmes og klippes sammen.

VTA-plasser formidles i utgangspunktet via NAV, som per dags dato har 984 plasser i Hordaland. Kommunen har også mulighet til å opprette plasser.

USIKKER TID I MØTE

Isabel Aanes er en av dem som står på venteliste for VTA-plass.

– Aktivitetene jeg er med på starter gjerne på kvelden. Ellers sitter jeg bare hjemme. Tiden går så vanvittig sakte. Jeg har ikke så mye å finne på, sier 25-åringen.

Det var derfor hun ville prøve seg som reporter i TV BRA.

– Akkurat nå er alle med i en liten periode. Deretter får andre prøve seg. Vi prøver å feiler litt nå i starten, forteller Camilla.

EN STEMME

Isabel gleder seg ikke til den dagen hun ikke er reporter lenger.

– Jeg lærer masse når jeg ute på jobb med TV BRA. For ikke lenge siden intervjuet jeg Hilde Onarheim om kuttene i budsjettet. Det er vanvittig spennende, og viktig. Jeg føler at jeg bidrar med noe, sier Isabel.

I Oslo har et lignende prosjekt pågått over flere år. I dag er det en fast nett-TV-kanal for utviklingshemmede, Empo TV.

– Forskjellen er at de startet opp med mange millioner kroner i ryggen. Det gjør ikke vi, og derfor går vi nok en litt mer usikker tid i møte enn dem, sier Camilla Kvalheim.

OVERRASKENDE

Uttalelsene fra Kvalheim kommer overraskende på byrådsavdelingen for helse og omsorg.

– Vi kjenner oss ikke igjen i dem. TV BRA er et fantastisk tilbud, og byrådsavdeling har vært tungt inne i dette prosjektet. Vi brukte over 100.000 kroner av kommunens midler på innkjøp av utstyr, og lønnet prosjektlederen fullt ut frem til og med mars i år. I ettertid har hun en fulltidsstilling som prosjektleder for TV BRA i Nordnes verksteder, en av kommunens egne arbeidsmarkedsbedrifter, sier byråd Hilde Onarheim.

Hun legger til at Bergen kommune er en sterk støttespiller og bidragsyter til prosjektet, og det er ikke gitt signaler om at de ikke skal være det også i fremtiden.

Camilla Kvalheim forteller at hun svært glad for at kommunen har vært initiativtaker og bidratt økonomisk til å få TV BRA i gang som prosjekt.

– Bekymringen vår er for veien videre med det store budsjettkuttet og konsekvensene dette har for fremtiden til TV BRA. Men det er svært positivt å høre at Bergen kommune ønsker å være en sterk støttespiller videre, sier Camilla Kvalheim.

Artikkeltags