– Spesielt siden 2011 har vi merket en økende konkurranse netthandel, fra både internasjonale og nasjonale aktører. Enkelte dumper prisene til under innkjøpskost for å tilegne seg markedsandeler, sier Anne Posner, administrerende direktør i studentbokhandelen Studia, til BA.

Studia eies av store deler av studentene i Bergen gjennom Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), og har sine lokaler på studentsenteret.

FOTOFORBUD

De har gjort store endringer for å kunne holde tritt med internetthandelen.

En periode forsøkte de seg også med et fotoforbud.

– Det hadde vi en stund fordi vi, som i all handel, merket at butikken ble et utstillingsvindu for bøker som kunne kjøpes på nett. Vi har nå kuttet fotoforbudet ut, sier Posner.

Det viste seg imidlertid å være lite behov for et fotoforbud, ifølge Posner.

Hun påpeker at det er stor forskjell på Studia, og de andre nettbokhandlene.

– Disse aktørene trenger ikke ta hensyn til bredden i pensum og kan konsentrere seg om fagene og bøkene det er mest penger, sier hun.

HANDLER I BUTIKK

– Jeg handler pensumbøkene mine her fordi her vet jeg at de har alle bøkene jeg trenger, sier førsteårsstudent Maren Ørjansen (20) til BA.

Hun har sett litt på nett, men har ikke sjekket hvor mye det er å spare ved å handle på nettet.

Med 27 bøker på pensumlisten, kan det bli en dyr affære å skaffe seg skolebøker.

TROR PÅ BEDRING

Posner tror på at studenter vil fortsette å gjøre som Ørjansen, og håper på bedring i den økonomiske situasjonen for studentbokhandelen.

– Vi hadde underskudd i 2011 og 2012, men det ser ut til at vi går i balanse i 2013 og overskudd i 2014.

Hun mener det er tryggere å handle i butikk enn på nett.

– Vi kan tilby studentene hjelp og kompetanse. Vi følger med på konkurransen, og er svært opptatte av å være konkurransedyktige på service og pris.

PRISTEST

BA har undersøkt hvor mye man kan spare på å handle pensumbøker på nett.

Vi har brukt priskalkulatorene Kelkoo.com og Bokfunn.no for å finne de laveste prisene i nettbokhandlene. Disse priskalkulatorene har ikke alle nettbokhandlene, og dermed må vi ta forbehold om at det kan være mulig å finne bøker til enda rimeligere priser enn det vi har gjort.

Det er også slik at fraktkostnader kommer ved siden av når man handler på nett. Studia tilbyr bokpakker og ulike rabatter som kan gjøre prisen billigere hvis man kjøper flere bøker enn om man kjølper bøkene enkeltvis.

Resultatet av testen viser at det kan være ganske mange hundrelapper å spare på å handle pensum på nettet. Det ble over 700 kroner dyrere å handle bøkene på vår pensumliste på Studia, i stedet for på nettet.

Pensumlisten for førstesemesterfagene på masterprogrammet i rettsvitenskap har vært utgangspunkt for pristesten. Vi må ta forbehold om at prisene kan ha endret seg siden vi sjekket.

Rett, samfunn og demokrati. Innledning til juss-studiet av Jan Fridthjof Bernt og Synne Sæther Mæhle. Nettpris: 479 kroner. Billigste netthandel: Akademika/Bokkilden/Tanum/Adlibris Studia: 529 kroner.

Rettsretorikk av Hans Petter Graver. Nettpris: 159 Billigste netthandel: Tanum Studia: 199 kroner

Knophs oversikt over Norges rett. Nettpris: 584 kroner Billigste netthandel: Bokkilden/Adlibris/Akademika Studia: 584 kroner

Praktisk rettskildelære – juridisk informasjonssøking av Pål A. Bertnes og Halvor Kongshavn. Nettpris: 320 kroner Billigste netthandel: Tanum/Bokkilden Studia: 456 kroner

Oppgavebok i Forvaltningsrett I av Roald Hopsnes og Bjørn Henning Østenstad. Nettpris: 276 kroner Billigste netthandel: Tanum/Bokkilden Studia: 345 kroner

Rettskildelære under debatt av Erik Magnus Boe. Nettpris: 358 kroner Billigste netthandel: Adlibris Studia: 449 kroner

Innføring i juss. Juridisk tenkning og rettskildelære av Erik Boe. Nettpris: 458 Billigste netthandel: Adlibris/Bokkilden Studia: 579

Rettskildelære av Torstein Eckhoff og Jan Helgesen. Nettpris: 395 Billigste netthandel: Bokkilden Studia: 549

Språk og argumentasjon- med eksempler fra juss av Eivind Kolflaath. Nettpris: 316 Billigste netthandel: Bokkilden/Akademika/Tanum Studia: 395