Gå til sidens hovedinnhold

GHB-boom

Artikkelen er over 11 år gammel

Overdosetallene fra 2009 viser nærmere 40 prosent økning i antall overdoser i Bergen. GHB-overdoser står for over en tredjedel av disse.

2009 var et «annus horribilis» for narkotikamiljøet i Bergen. BA har fått tilgang på tall som viser at det i fjor var hele 531 tilfeller av overdoser i Bergen. Det er en økning på 39 prosent fra året før, og det desidert høyeste tallet siden man begynte å føre statistikk i 2004.

  • Nyheter

Guttorm Brattebø, leder ved akuttmedisinsk seksjon på Haukeland sykehus, er ikke tvil om at 2009 er det verste overdose-året i Bergens historie.

– Dette er en svært skremmende utvikling. Det går i feil retning, sier Brattebø.

– Dette var voldsomme tall. Vi visste at det var økende narkotikaomsetning i Bergen, men at tallene skulle være så dramatiske hadde vi ikke trodd. Dette er svært alvorlig, sier Jørn Solsvik, leder i seksjonen for bekjempelse av organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt.

GHB-BOOM: Av overdosene i fjor, var hele 193 av disse overdoser relatert til rusmiddelet GHB eller GBL. Det betyr at disse stoffene er årsaken til over en tredjedel av overdosene i Bergen.

– Dette er svært skremmende. Det vi ser er at disse overdosene ofte skjer i forbindelse med fester, og at dette er en ny type unge brukere som ikke har noen tilknytning til Nygårdsparken, sier Brattebø.

Megafon-redaktør Thomas Anthun Nilsen reagerer sterkt på at over en tredjedel av overdosene skyldes GHB.

– FARLIG: – Vi ser ikke GHB i det hele tatt. Når vi spør våre selgere om GHB, sier de at dette er «pisse» farlig og at de skyr stoffet som pesten. Når selv tunge heroinmisbrukere sier dette, sier det sitt. Da må det ringe noen bjeller.

Unge brukere lar seg derimot ikke skremme.

– Det som er mest tilforlatelig er at disse brukerne gjerne ikke ser på GHB og GBL som narkotikum. De ser mer på det som alkohol. Det er jo liksom bare å ta seg en kork, sier Brattebø.

GHB og GBL er enkelt å lage selv – oppskriftene og stoffene er lett tilgjengelig gjennom internett eller andre kanaler.

GBL, som blant annet brukes til felgrens, er i dag ikke på narkotikalisten og omfattes kun av legemiddelloven.