– Gir ut gratis heroin til tenåringer

Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

En afrikansk gjeng deler ut gratis heroin for å få tenåringer hektet. Problemet skyldes at politiet er på defensiven.

DEL

Det forteller en rekke narkomane BA har snakket med. De merker tydelig politimangelen i Nygårdsparken.

– De skyr ingen midler. Tenåringer helt ned i 14-årsalderen får gratisprøver. På den måten får de ungdommene hektet og får dem til å selge for seg i bytte mot heroin, sier en mann som har oppholdt seg i parken de siste 30 årene.

– VARSLET POLITI: BAs kilder sier det er utenkelig for dem å lange heroin til tenåringer. De tar sterkt avstand fra en slik fremgangsmåte. Gjentatte ganger skal de ha varslet politiet om hva som foregår, men likevel opplever de at situasjonen bare forverrer seg.

– Politiet gjør ikke noe med det. Det er bare blitt verre og verre. En skremmende utvikling, sier en mor til en tenåring.

– Når nybegynnere får dyttet på seg heroin på den måten blir de kjørt helt på ræv. Politiet sin jobb er å ta disse langerne. Flere av oss har gitt beskjed om hva som skjer, men det virker som politiet har nok å gjøre. Det kan være en konsekvens av at de sliter med bemanningen, sier en annen.

Ifølge BAs kilder avstår de afrikanske langerne fra å bruke narkotika selv og går svært systematisk til verks.

– Fra syv om morgenen til sent på kveld har de folk her. De går hvert sitt skift, men står alltid flere sammen.

Da BA var til stede i Nygårdsparken i går formiddag, oppholdt fire av afrikanerne som beskyldes for å lange til tenåringer seg der.

– HARDERE MILJØ: Blant de narkomane er det bred enighet om at byen flyter over av heroin. Prisen skal være nesten halvert bare det siste halve året. Eneste fremstøt de som vanker i parken kan huske, er at politiet har tatt med seg utlendinger uten oppholdstillatelse.

– Det må mer til enn som så. Fordi politiet foretar seg så lite, bidrar de til at et hardere miljø vokser frem. Jeg er redd vi snart kan oppleve Oslo-tilstander hvor alt blir internasjonalt. Der kommer jo folk helt fra Amsterdam for å kjøpe heroin.

– UKJENT METODE: Politiet kjente ikke til problemet da BA konfronterte dem med opplysningene.

– At stadig nye tenåringer er villig til å prøve ut narkotyper er ikke noe nytt. Men disse metodene har jeg ikke hørt om, sier leder Svein Bjørn Losnegård leder for ungdomsseksjonen ved Sentrum politistasjon.

Han understreker at dette ikke bare er et problem for politiet, men et generelt samfunnsproblem.

– Foreldre er blåøyde og naive. Er de virkelig så sikker på at ungdommen er på overnatting? Jeg vil oppfordre dem til å være mye mer på vakt, sier Losnegård.

Heller ikke sjefen for narkoavsnittet kjente til problemet.

– Dette høres skremmende ut. Vi vil se nærmere på disse opplysningene. Hvis dette medfører riktighet, må vi vurdere hva vi skal foreta oss videre, sier seksjonsleder Jørn Solsvik ved spesialseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Artikkeltags