Det sier Knut Georg Flo, som er prosjektleder for dokumentar hos Bergen Fritidsfilmere. I dag gjorde de opptak til den første dokumentarfilmen om eksplosjonsulykken på Vågen 20. april 1944.

PÅ HISTORISK GRUNN

– Bergen Fritidsfilmere ønsker å markere dette med å lage et varig og verdig digitalt minne for ofrene, gjenreisningsviljen og byen, sier Flo.

Målet er en dokumentarfilm på minst en halv time. Søndag ble skadescene gjenskapt på historisk grunn på Bergenhus festning. BA er med mens «Aud» på 13 år må gjennom røyk og skadde etter eksplosjonen for å komme hjem til foreldrene sine.

– Det er spesielt å være med på denne innspillingen. Min oldefar er en av dem som var i sentrum den dagen eksplosjonen skjedde. Han var sjåfør, men ble ikke alvorlig skadet, sier Emilie Hatland Monsen (13).

– MYE DRAHJELP

Vi blir dratt rett inn i dramatikken på grusplassen på Bergenhus festning. Røde Kors hjelpekors har assisterer med skadesminiking.Forsvarsbygg har velvillig stilt området til disposisjon, og Bymuseet i Bergen stiller med varmestue. I tillegg bidrar Hansa Borg Bryggerier bidrar med en lastebil av førkrigsmodell.

– Alle Bergensfamilier har sin egen historie om eksplosjonsulykken - med filmen vil vi fortelle den jevne bergensers historie. Vi vil slippe til noen av de mange hverdagsheltene som gjorde at skadeomfanget, tross den voldsomme kraften, ble begrenset.Ved uselvisk innsats med førstehjelp, evakuering av skadde, frivillig brann- og ryddeinnsats, og ikke minst med evakueringen av barna, bort fra krigen, sier Flo.

– BEVARER KUNNSKAPEN

Lokalhistoriker Jo Gjerstad er begeistret over at det endelig kommer en film om det som skjedde 20. april 1944.

– Det var en gigantisk katastrofe, men nye generasjoner blir fort historieløse. Med en film som denne holder man kunnskapen ved like. Det er veldig spennende at de legger vekt på dugnadsinnsatsen, og jeg gleder meg til å se filmen, sier Gjerstad.