Gjør et nummer av nynorsk

Artikkelen er over 13 år gammel

Arve Waage i Bokmålsforbundet synes det er på tide at nynorsken i telefonkatalogen for Hordaland forsvinner.

DEL

– Blant brukerne i Hordaland er det et klart flertall for bokmål, hevder viseformannen i Bokmålsforbundet.

I årevis har telefonkatalogen for Hordaland blitt trykket på sidemål. Hvert år har målstriden blusset opp.

Nå mener Bokmålsforbundet de har håndfaste argumenter. De er lei av å slå opp på A for Austerrike for å finne landskoden til Østerrike.

EKSKLUDERER BERGEN

Arve Waage mener Findexa, som står bak utdelingen av telefonkatalogen, bruker helt feil tallgrunnlag. Riktignok har 30 av fylkets 33 kommuner vedtatt nynorsk som målform. De tre siste, Askøy, Bergen og Odda, er nøytrale. Men:

– Ved å likestille kommunene, og ikke ta hensyn til folketallet, teller Modalen like mye som Bergen. Da har man ekskludert over halvparten av befolkningen i Hordaland, beklager Arve Waage.

I hele fylket brukte kun 44 prosent av 62 047 grunnskoleelever nynorsk som hovedmål i fjor. I Bergen, med sine 30 939 elever, var tallet knappe fem prosent. Og tallene synker fra år til år.

Blant militærrekruttene fra Hordaland omtalte knappe 23 prosent seg selv som nynorskbrukere i 2002.

– GI OG TA

Daglig leder Gro Morken Endresen i Noregs Mållag mener Målloven er rettferdig.

– Telefonkatalogen kommer ut fylkesvis. Da må man ta hensyn til målformen i hele fylket, og ikke bare Bergen. Skulle Oslo hatt flere stortingsrepresentanter bare fordi den er en storby? Hele vårt demokratiske system er bygget på utjevningsprinsippet, sier Morken Endresen til BA.

Hun mener Målloven handler om å gi og ta. Enkelte ganger må riksmålsfolket akseptere å få trykksaker på nynorsk, andre ganger er det nynorskfolket som må vike.

Statistikk fra grunnskolene viser at nynorsken bare er en maktfaktor i vestlandsfylkene. I Rogaland har 27,6 prosent av elevene nynorsk som hovedmål, Hordaland (44 prosent), Sogn og Fjordane (96 prosent) og Møre og Romsdal (55 prosent).

Til sammenligning bruker ingen skoler i Østfold, Akershus, Finnmark og Hedmark nynorsk. Oslo: 0,06 prosent!

Artikkeltags