Gjør klart for uke sex

Uke 6 begynner førstkommende mandag. Den er av foreningen Sex og politikk, med støtte fra Kunnskapsdepartementet, Helsedirektoratet og Justisdepartementet, omdøpt til Uke Sex. (Illustrasjonsfoto)

Uke 6 begynner førstkommende mandag. Den er av foreningen Sex og politikk, med støtte fra Kunnskapsdepartementet, Helsedirektoratet og Justisdepartementet, omdøpt til Uke Sex. (Illustrasjonsfoto) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

74 skoler i Hordaland er med.

DEL

Uke 6 begynner førstkommende mandag. Den er av foreningen Sex og politikk, med støtte fra Kunnskapsdepartementet, Helsedirektoratet og Justisdepartementet, omdøpt til Uke Sex.

Totalt er 5423 elever i Hordaland påmeldt, fordelt på skoler i Bergen, Askøy, Austevoll, Bømlo, Etne, Fedje, Fusa, Jondal, Kvam, Lindås, Masfjorden, Os, Osterøy, Stord, Sund, Sveio, Ullensvang og Vaksdal.

Seksualundervisningen står i fokus for elevene fra 7. til 10. trinn.

– Årets temamateriale handler om grensesetting og seksuelle krenkelser blant barn og unge, og er et etterspurt undervisningsmateriale i skolen. Mange sentrale aktører har anbefalt at grensesetting tas inn i seksualundervisningen, opplyser Sara Rydland Nærum.

Hun er rådgiver for kjønn og likestilling.

GRENSESETTING

Øvelsene i materialet handler i hovedsak om respekt, kommunikasjon, språkbruk, retten til å bestemme over egen kropp, og om å finne frem til gode måter å skape positive relasjoner på. Noen av øvelsene i materialet for 9.-10. trinn inneholder i tillegg refleksjons- og diskusjonsøvelser om voldtekt.

Politiet ytret allerede i sommer ønske om at seksualundervisningen i skolen måtte endres til å handle om hva som er greit å gjøre med andres kropp.

– Ofte er det en lærer som står foran klassen og forteller hvordan barn blir til. Det trenger ikke ungdommene. Det er temaer de stort sett har kunnskap om fra før. Jeg og politiet vil at seksualundervisningen skal dreie seg om empati, impulskontroll og grensesetting, istedenfor den tradisjonelle seksualundervisningen. Ungdommene må få vite hva som er greit og hva som ikke er greit å gjøre, sa Hanne Kristin Rohde, sjef for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, til VG.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Østavik har også sagt fra at voldtekt må forebygges allerede i skolen. Hun ønsker kjønn, seksualitet og makt på timeplanen så tidlig som mulig.

– Det er viktig at barn og unge tidlig lærer både om egne grenser og å respektere andres grenser, sier hun.

På landsbasis er 45.000 elever påmeldt Uke Sex.

Artikkeltags