I dag var en rekke gourmetkokker og næringsbyråd Gunnar Bakke samlet for å finne ut hvordan dette skal gjøres.

– Jeg vet ikke helt hva denne tittelen vil ha å si, men det som er bra er at det er UNESCO. Alle har hørt om det. Det er jo FN! sier Christopher Haatuft.

Han er kokk på Lysverket. Restauranten hans seiler i medvind etter å ha blitt omtalt i reisemagasinet «Conde Nast Traveler» som et av de hotteste stedene å besøke i 2014.

MESTERLAG

Haatuft og en rekke av de fremste kokkene i Bergen var torsdag samlet i rådhuset for å gi råd og innspill til hvordan Bergen kan få status som «Creative City of Gastronomy UNESCO».

Mange kokker gir etter sigende mye søl. I dette tilfellet ga det i hvert fall mange meninger om hvordan Bergen skal bli en gourmet-by og stikke av med UNESCO-tittelen.

– Vi må få restaurantene i byen til å stille strengere krav til råvarene, sier Morten Tungesvik, på BARE Restaurant.

– GI MER ENN FORVENTET

– Man må gi kundene enda litt mer enn det de forventer. Også må man rett og slett servere bedre mat, mener Haatuft.

Han synes det er flott at restauratører i Bergen står samlet om å øke kvaliteten.

– Restaurantene må være flinkere på å skape en helhet fra kundene går inn til de kommer ut av restauranten, sier Torstein Hatlevik på Haaheim gård.

Eier av Søtt + Salt, Frode Alræk, peker på at det fortsatt er få virkelig gode restauranter i Bergen.

Kokker fra Restaurant 1887, Søtt+Salt, Lysverket, Colonialen, BARE Restaurant, Hanne på Høyden og Haaheim Gård var til stede.

I tillegg var varaordfører Mona Haugland Hellesnes (V) og næringsbyråd Gunnar Bakke (Frp) på plass for å representere fylkeskommunen og Bergen kommune.

Det er Fiskeriforum Vest og Norsk sjømatsenter som tok initativ til å søke.

TIL ØSTERSUND FOR Å LÆRE

Kommunen i samarbeid med fylkeskommunen ønsker å skape et gastronomifaglig råd. Tanken er at deltakerne på torsdagens møte skal være med å utforme en strategi for å gjøre Bergen til en gastronomiby.

Målet er at internasjonalt anerkjente kokker skal kunne bidra med den kompetansen og kreativiteten som trengs for å utvikle Bergen som europeisk gastronomiby.

Først på planen står en studiereise til Østersund, som allerede har fått tittelen «Creative City of Gastronomy UNESCO».

– I løpet av året vil vi få vite om Bergen får denne anerkjennelsen, sier næringsbyråd Gunnar Bakke.