Gratulerer med dagen, Trond!

Trond Mohn fyller 70 år onsdag.

Trond Mohn fyller 70 år onsdag. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

En klok, raus, fremsynt og entusiastisk hedersmann. Superlativene sitter løst, og gratulasjonene står i kø for jubilanten Trond Mohn (70).

DEL

Sjenerøsiteten til Trond Mohn har gledet alt fra titusener av barn mellom de syv fjell til helsepersonell i bartebyen i Midt-Norge og fotballfrelste i Nordens Paris.

Det har ført til at mannen som i dag runder 70 år, har prestert å få hederstittelen Årets bergenser 2005 og Årets tromsøværing 2010, og attpåtil å bli nominert som Årets trønder 2012.

I fjor hadde Trond Mohn en formue på over fire milliarder kroner. Opp gjennom årene har Bergens rike onkel strødd om seg av formuen. Summen har for lengst passert milliarden, men ingen, kanskje med unntak av ham selv, vet eksakt hvor svimlende totalsummen er. En ting er sikkert, hans donasjoner og samfunnsbyggende virksomhet savner sidestykke.

INDUSTRIPENGER

Trond Mohn har videreutviklet bedriften faren Frank Mohn grunnla med eventyrlig suksess. Det er slik han har skaffet seg midler til å glede andre med.

Det aller meste av Frank Mohn-konsernets produksjon skjer ved fabrikker i Fusa og på Flatøy i Meland. Trond Mohn har gjennom disse virksomhetene bidratt til å bygge infrastruktur og idrettsanlegg i kommunene som huser bedriftene. Dette er eksempler på hvordan han evner å bruke verdiskaping til å skape ytterligere verdier i samfunnet han lever i.

Innen idretten er det flere som har tatt til orde for at han bør havne på sokkel. Ikke rart når man ser på hvordan gavene hans har resultert i en rekke anlegg de ellers bare kunne drømme om, både innen breddeidrett og toppidrett.

MYE TIL HELSE

En av dem som har mest å takke Trond Mohn for, jobber vel å merke i helsesektoren.

– De siste ti årene har vi fått pengebidrag og utstyr verdt 400 millioner kroner, i tillegg nyter vi godt av forskningsfondene. Det er veldig mye penger. Sånn sett burde jeg være den blideste sykehusdirektøren i landet, sier Stener Kvinnsland, administrerende direktør i Helse Bergen.

For fem år siden fikk Haukeland sykehus 200 millioner kroner til fri bruk av Mohn.

– Pengene har vært til fantastisk nytte for oss. De har gitt oss mulighet til å ligge i forkant, blant annet skiftet vi ut gjennomlysningsutstyret som brukes på barn, slik at de utsettes for mindre stråling, sier Kvinnsland.

Han forteller at Mohn har bidratt sterkt til PET-anlegget, og sier at sykehuset knapt hadde hatt råd til senteret uten hans støtte. En ny hjerte-CT og en strålekniv som brukes til å fjerne svulster i hodet er også gaver Trond Mohn står bak.

Etter det BA erfarer skal Trond Mohn feire den store dagen på Solstrand hotell neste helg. Trond Mohn er på reise i utlandet og har dessverre ikke vært tilgjengelig for kommentarer de siste dagene.

Artikkeltags