Gunvor advarer mot salmiakk-trikset – pus ble syk

Katten Mia kastet opp natten da Gunvor Heggem tok i bruk det omtalte trikset for å få en skinnende rein ovn. Nå vil matmor advare andre.

Katten Mia kastet opp natten da Gunvor Heggem tok i bruk det omtalte trikset for å få en skinnende rein ovn. Nå vil matmor advare andre. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Giftinformasjonen gir råd.

DEL

Gunvor Heggem fra Rypefjord i Hammerfest kommune kan ikke la være å skryte av salmiakk-trikset, skriver Finnmark Dagblad. Selv har hun overtatt en ovn som var kullsvart i bunnen, og som ikke har latt seg vaske rein. Før nå – og det ble gjort lekende lett.

Allikevel ber hun nå folk være oppmerksom på det kan være en hake med det mye omtalte trikset.

Heggem fulgte oppskriften til punkt og prikke. Da hun på nattetid sto opp for å gå på do, to timer etter at hun satte alt inn i ovnen, oppdaget hun at katten hennes hadde kastet opp. Selv om hun ikke med sikkerhet kan si at det skyldes gasser fra salmiakken, ber hun folk være oppmerksom på at dyr kan få et sterkt ubehag.

– Det sto ingenting i oppskriften om at det vill spre seg en sterk lukt. Jeg har ikke kjøkkendør. Lukten spredte derfor ut til stuen der katten var. Jeg tror katten reagerte på lukten, for den er ganske streng, sier hun.

DANNES GASS

Kjemiprofessor Morten Sørlie ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, utelukker ikke at avgassing fra salmiakk kan forårsake en slik reksjon på kjæledyr og mennesker, og svarer på generelt grunnlag.

– Salmiakk inneholder ammoniakk. Når man har salmiakk i en varm ovn vil det dannes ammoniakk i gassform (NH3). Blir det mye kan det innåndes, og det er dårlig for luftveiene, sier han.

SKAPER IRRITASJON

Seniorrådgiver Christian Haga hos Giftinformasjonen forteller at ammoniakkgass kan være skadelig.

– Hvis en slik gass lekker ut av stekeovnen, kan det gi alt fra irritasjon på slimhinner, svie i nesen, i øyne og i pusten.

Om det er grunn til å gi et generell varsku om å ta i bruk salmiakk-trikset, kan ikke seniorrådgiveren fastslå så lett. For å gjøre en risikovurdering må man vite konsentrasjonen av ammoniakk i luften, noe han ikke kan gi på stående fot.

– Det blir som når man stikker hodet ned i en bøtte som inneholder salmiakk. Da får man svie. Det avhenger av mengde salmiakk og størrelse på rom, sier Haga og gir et generelt råd:

– Hvis folk opplever ubehag, er det et tegn på at man har fått slik gass ut i rommet.

– TENK PÅ FUGLER

Hvor mye ammoniakkgass som kommer ut i rommet avhenger selvsagt også av hvor tett stekeovnen er. Gunvor Heggem oppfordrer derfor folk om å være bevisst på utlufting.

– Hunden min reagerte ikke, men den lå inne på soverommet sammen meg. Om folk har fugl, for eksempel undulat, i huset, så bør de stenge kjøkkendøren og ha vinduet på gløtt, sier hun.

Giftinformasjonen bekrefter at fugler har et annerledes respirasjonssystem enn pattedyr og mennesker, og tåler mindre.

Artikkeltags