Som BA.no har skrevet om en rekke ganger tidligere, så er det i ferd med å utvikle seg en ny type datasvindel.

  • Nyheter

Selgere fra Microsoft ringer og oppgir at de skal fikse en feil ved kundens datamaskin.

FJERNSTYRTE MASKINEN

Mandag formiddag ble en 27-åring fra en av Bergens omegnskommuner oppringt av en engelsktalende mann med indisk aksent.

– Han sa at han hadde oppdaget en feil ved PC-en min. Jeg er ikke veldig datakyndig selv og gikk inn på en nettside han ba meg besøke. Der viste han meg at han var «Gold Sertificated» fra Microsoft. Han ba om å få fjernstyre maskinen min, og det kom opp et vindu med en masse koder i på skjermen. Til slutt kom det frem at Microsoft-lisensen min var gått ut på dato, forteller mannen til BA.no.

Denne lisensen kunne mannen fra Microsoft selvsagt selge 27-åringen over telefon.

– Vi lagde en profil på en nettside hvor jeg skulle betale 2800 kroner for lisensen. Jeg oppga både kontonummer og andre ting, men heldigvis gikk ikke betalingen gjennom, sier han.

Det var antakeligvis fordi kortet hans ikke var godkjent for betaling over utenlandske nettsider.

FØLER SEG DUM

Først etter en halvtime i telefonen, gikk det opp for ham at kanskje det var noe underlig med fremgangsmåten til den engelsktalende mannen i andre enden av røret.

– Det han gjorde virket legitimt, og proft, men etterhvert skjønte jeg hva som foregikk. Da var det bare å ringe banken og få stengt kortene mine, sukker 27-åringen.

– Føler man seg litt dum nå man skjønner at man har blitt lurt på denne måten?

– Hehe, hva tror du? Det sier seg selv at man føler seg dum. Dessuten er jeg skuffet over at jeg lot meg lure på denne måten. Jeg har jo faktisk lest om denne typen svindel på nett tidligere. I dag ble jeg tatt helt på sengen, man tror liksom ikke dette skal skje en selv, sier mannen til BA.no.

TA KONTAKT MED BANKEN

Politiet i Hordaland gikk mandag ut i en pressemelding og advarte mot denne typen telefonsvindel.

– Dersom flere har blitt forledet til å gi noen tilgang til kontonummer og annen sensitiv informasjon, er det viktig at de tar kontakt med banken og får sperret kort og nettbanktilgang, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Inger Myrtvedt til BA.no.

– Det er surt med alt ekstraarbeidet som oppstår i kjølvannet av en slik svindel, sukker 27-åringen.