Det sier lensmann i Austevoll, Per Nordstrand, til BA.

Hakke Hakkespett har hakket hull i huset hans.

– I grunnen synes jeg Hakke er en ganske artig fugl, men nå er tålmodigheten min i ferd med å ta slutt, sier Nordstrand.

OPPGITT

Lensmannen er oppgitt over at hakkespetten ikke nøyer seg med å hakke i tre og stolper.

– Vi hørte ham utenfor husveggen. Konen min sa at han kom til å hakke hull i veggen. Vi reiste til Spania, og da vi kom tilbake, hadde han jammen meg hakket et stort hull oppunder mønet, sier Nordstrand.

Hakke hakket og hakket, og til slutt var hullet stort nok til at han flyttet inn.

– En mørk kveld, etter han hadde lagt seg godt til rette, klatret jeg opp med et lite kaninbur. Jeg holdt det foran hullet, og han ble så redd at han flyktet inn buret. Enkelt og greit, sier Nordstrand.

TOK HAKKE MED TIL FJELLS

Lensmannen kjørte av gårde med Hakke ut i skogen og opp på Austevolls høyeste fjell, Loddo.

– Rett skal være rett. Jeg vil bestemme hvem som skal få lage hull i huset mitt, sier han.

Hakkespetten var slett ikke redd for lovens lange arm. Etter to dager var han tilbake igjen.

– Ikke helt uventet, men ganske irriterende. Han er en smarting, skjønner du. Denne gangen måtte jeg frem med et skaft for å tette hullet. Han fløy ut av hullet hver gang jeg kom med stigen, forteller Nordstrand.

FAKKET HAM IGJEN

Lensmannen klarte å fakke Hakke igjen.

– I går bar det til skogs igjen. Denne gangen kjørte jeg så langt vekk jeg klarte, men jeg tror jeg så den luringen oppe i en lyktestolpe i sted. Det er nok dessverre fare for gjentakelse, humrer Nordstrand.

Lensmannen er nå kraftig fortvilet og ser snart ingen andre utveier enn å ta livet av Hakke.

– Jeg må selvfølgelig få tillatelse av kommunen. Jeg har forsøkt å bli kvitt denne karen flere ganger. Jeg kan ikke risikere å få kledningen full av hull. Dessuten har jeg et image å ta vare på, sier Nordstrand og ler.

SNAKKIS I AUSTEVOLL

Hakkespetten er visstnok et tema i hele Austevoll.

– Det er rene invasjonen her ute. For å si det slik. Det er ikke bare jeg som har fått hull i huset. Fortvilte austevollinger har kommet på lensmannskontoret for å få hjelp, sier han.

Lensmannen har også delt sin hakkespett-historie på Facebook og fått ganske mange forslag til hva de skal gjøre med denne hakkende galne fuglen.

– Hva med straffeparagrafen for gjentatte handlinger, spør en.

– Det er hakkende gale, kanskje det er en fengselsfugl, skriver en.

– Jeg tror Hakke går en farlig tid i møte da han legger seg ut med selveste lensmannen, skriver en.

«Når jeg ser politibilen er ute og kjører, tenker jeg på hakkespettpatruljen,» skriver en annen.

– KAN HA KLIKKET FOR FUGLEN

– Det kan ha klikket for fuglen, men mest sannsynlig er det nok lensmannen som har stokkmaur i huset, sier Terje Kristiansen hos fuglevakten, en underavdeling av Norsk ornitologisk forening.

Kristiansen sier at han har fått drøssevis at telefoner om hakkespetter som går løs på hus.

– Det handler mest sannsynlig om at hakkespetten har godt næringsvett, spesielt siden han kommer tilbake gang etter gang. Hakkespetter har utrolig god hørsel og kan høre om det er noe på andre siden av veggen. Dersom jeg var lensmann, ville jeg fått et skadedyrfirma til å undersøke huset mitt, sier Kristiansen.

BLIR IKKE GAL OM HØSTEN

Han forteller at det er uvanlig at hakkespetter blir hakkende gale på høsten.

– Det er helst om våren og på vinterstid at hakkespetten er full av hormoner. Da foregår hevding av territorium, og det er en større mulighet for at det tilter for dem, sier Kristiansen.

– Jeg håper at lensmannen undersøker huset sitt før han ber om fellingstillatelse. Jeg fraråder alle mot å gå så langt som å ta livet av en hakkespett, sier Kristiansen.