Hallgeirs jul

Hallgeir Berge har sammen med gode medhjelpere arrangert julefeiring for et hundretalls flyktninger. ? Det er så lett å utgjøre en forskjell, sier han.

Hallgeir Berge har sammen med gode medhjelpere arrangert julefeiring for et hundretalls flyktninger. ? Det er så lett å utgjøre en forskjell, sier han. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I 2003 var Hallgeir Berge i en dramatisk trafikkulykke. Etter det, bestemte han seg for å hjelpe andre. I dag er over 100 flyktninger og asylsøkere invitert på julefest i Sandviken.

DEL

– Dette er fantastisk! Det er utrolig flott å kunne komme hit, feire og være glade, særlig for folk som har kommet til Norge og vil møte andre, sier Jihad Al Kadri, med datteren Nora (1 år og 5 måneder) på armen.

De beundrer det enorme juletreet i Tenthuset i Sandviken, der Hallgeir Berge sammen med blant andre Malin Kleppe har invitert til stor julefest for rundt hundre asylsøkere og flyktninger.

Jihad, som for seks år siden kom til Norge fra Libanon, forteller at han av vært begeistret for pinnekjøtt og Norge helt fra barneårene.

– Det var mange norske FN-soldater utstasjonert der jeg er fra, og vi feiret jul med dem. De hadde pinnekjøtt, tørrfisk, vafler og bringebærsyltetøy, og fortalte masse om Norge. Helt siden da ville jeg flytte hit, forteller han, og beskriver den uvirkelige følelsen da han sto med visum fra den norske ambassaden i hånden. Familien skulle reise fra vanskelige kår i Libanon og til Norge.

Det er nesten et lite juleevangelium; de kom frem 23. desember 2008. Hjem til jul.

Men til forskjell fra verdens mest omtalte herberge, var det plass til alle da Hallgeir for tredje gang inviterte til julefest.

– EN FEST BLANT VENNER

Tradisjonen startet i 2012, da han inviterte nær 50 asylsøkere og flyktninger. Det ble så godt mottatt at de i år måtte ta større lokaler i bruk.

– Vi fant ut at det ville bli litt for lite plass hjemme hos Hallgeir, forteller Malin. Hun er pyntet og noe travel, men finner tid til å prate mellom juleklemmer og koordinering av borddekking og matlaging.

– Dette føles ikke som et veldedig arrangement. Det er en fest blant venner, eller en stor familiefest, sier hun smilende, og utdyper:

– Alle her er bekjente av enten Hallgeir eller meg fra frivillighetsarbeidet ved asylmottakene, og her finnes mange av de flotteste folkene jeg kjenner. Det er et privilegium å få feire med dem.

Så bærer turen til til kjøkkenet. Der står medarrangør Georgina, som i dag koker 24 kilo grøt, damper 25 kilo pinnekjøtt, og i morgen skal lage mat fra hjemlandet Filippinene. Da fortsetter festen med filippinsk og etiopisk lunsj.

Men først er det julaften, med grøt, pinnekjøtt, kaker og hundrevis av presanger som har strømmet på fra givere i Bergensområdet.

– Vi opprettet en Facebook-side for å samle inn kaker og presanger, og responsen har vært overveldende. Særlig lille julaften var det helt fantastisk, sier Berge begeistret, og røper at de har fått hundrevis. Gavene som blir til overs, deles ut til asylmottakene over jul.

Initiativtakeren innrømmer at det er en krevende jobb å arrangere, men beskriver resultatet som «fantastisk».

– Men jeg la pinnekjøttet i bløt klokken 0100 i natt, og har bare sovet fire timer. Dessuten flytter jeg over nyttår, så det er litt mye styr, sier han og ler.

SÅ FATTIGDOMMEN PÅ REISE

Hallgeir forteller at både dette og alt frivillighetsarbeidet han i ni år har gjort via Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA), er motivert av fattigdommen han så under reiser i Latin-Amerika.

– Jeg ville ut og se verden for å forstå andre kulturer, og den norske. Jeg hadde på en måte blitt født på nytt, sier han med referanse til trafikkulykken i 2003 der han mirakuløst overlevde, og som forandret livet hans.

Nå jobber han, Malin og de andre for å påvirke andres liv.

– Det er så lett å utgjøre en forskjell.

PS! Etter BA gikk fra julefesten, kom det meldinger om at det var stappfullt av gjester i Tenthuset. – Her må folk sitte to stykker på hver stol, skriver Berge i en tekstmelding klokken 1600.

Artikkeltags