– Bergen er en nydelig by, men vær på vakt: Jeg har vært her et dusin ganger, og hver gang ser jeg mer grafitti og tagging. Problemet kan ennå stoppes, men da må man unngå at de kriminelle tar kontrollen.

Dette sier politisersjant og spesialagent Robert Barrow fra New York Police Department (NYPD). Han er en tøffing, og alle taggeres skrekk. Han arresterte nylig sønnene til både Robert de Niro og produsenten av Rocky-filmene. Fellesnevner: Kjendisbarna var for ivrige med sprayboksen.

SAMFUNNSTJENESTE

New York-politiets holdning er nulltoleranse til grafitti. Ingen vandaler, uansett samfunnslag, skal slippe straff. NYPD ser på all spraykunst som kriminalitet. Gjør du skadeverk for mer enn 2100 kroner i den amerikanske storbyen, risikerer du inntil fire års fengsel.

– Men dette er unntaket: I første omgang gir vi lovbryterne samfunnstjeneste. Grafitti og tagging er ikke kunst, men hærverk og vandalisme!

Nå er Barrow i Bergen for å lære bort hvordan man kommer malingspøblene til livs. I går deltok han under grafittiseminaret i Grieghallen, arrangert av Forebyggende avdeling ved Bergen politistasjon.

Barrows regel nummer én:

– Gi aldri taggere tillatelse til å male lovlig på en vegg. Da gjør du både deg selv og strøket ditt en bjørnetjeneste. Artsfrender vil strømme til for å beundre kunstverket, og setter i gang med å tilgrise nabobyggene, sier spesialagenten, som er gift med Karen fra Søreide.

FLOTTE RESULTATER

NYPD har de siste 15 årene hatt en egen «Vandal Squad» som kun jobber for å bekjempe malingspøbler, deriblant på t-banen. Barrow er en av toppsjefene i den 60 mann store politiavdelingen, og har fantastiske resultater å vise til. Han og kollegene jobber «under cover», fanger taggere via chattegrupper på internett, med nattkikkerter og varmesøkende kameraer, helikoptre og fingeravtrykk på spraybokser.

– Det har vært en lang og tøff kamp, men vi har etter hvert fått innført 18-årsgrense på spraybokser. Malingen må låses inn i skap av selgerne. T-banevogner blir tatt ut av trafikk så fort de blir utsatt for hærverk, forteller Robert Barrow.

– Publikum føler seg tryggere når t-banevognene er rene. Samtidig hindrer vi dem i å være er rullende skrytealbum for vandalene, som er på jakt etter to ting: Berømmelse og anerkjennelse, sier grafittieksperten fra NYPD.