Gå til sidens hovedinnhold

Han har reddet tusenvis av barn

Artikkelen er over 9 år gammel

– Det var nesten som å slå av en bryter, sier barnelege Trond Markestad.

– Snu barnet på ryggen, sa Markestad.

Det førte til en dramatisk nedgang i krybbedød.

Tirsdag ble professoren og overlegen ved Barneklinikken på Haukeland slått til Ridder av St. Olavs Orden.

– Det var nesten som å slå av en bryter. Effekten var enorm, forklarer Markestad om hans store snuoperasjon på slutten av 1980-tallet.

– IKKE SOV PÅ MAGEN!

Som den første i Norge gikk Markestad i 1990 ut og advarte foreldre og fagfolk mot å la spedbarn sove på magen.

Det gjorde han på bakgrunn av egen forskning på Barneklinikken. Resultatet var at andelen krybbedøde i Norge falt med 59 prosent i 1990 i forhold til 1988, da 158 barn mistet livet.

– Og ja, jeg var trygg på at vi hadde rett. Det er det mest givende jeg har opplevd. En fantastisk opplevelse å se resultatet, sier Markestad.

– DET VAR ET MARERITT

Seksjonsoverlege ved Barneklinikken, Hallvard Reigstad, er full av lovord om den nyslåtte Ridderen.

– Han er den nordmannen som har reddet flest barn. Jeg husker med gru tilbake til den tiden at krybbedøden tok livet av barn i Hordaland hver eneste helg. Barna var helt friske om kvelden og døde om morgenen. Det var et mareritt for både nybakte foreldre og helsepersonell. På det meste døde 30–40 barn i Hordaland i året, sier Reigstad.

I dag dør det om lag 20 barn i krybbedød i Norge årlig.

TOK TIL TÅRENE

– Det er ikke ofte jeg deler ut Ridder av St. Olavs Orden. Du skal vite at Hans Majestet Kongen har satt seg godt inn i din innsats innen nyfødtmedisin, sa fylkesmann Lars Sponheim.

Hovedpersonen selv var svært stolt, og tok til tårene.

– Det er en virkelig stor anerkjennelse at mine kolleger har foreslått meg. Det er vel ikke noe mer man kan ønske seg, sier Markestad til stor applaus blant de rundt 70 fremmøtte.

Markestad forteller at han selv aldri hadde noen ambisjon om å bli barnelege.

– Jeg skulle bli dyrlege, men jeg hadde ingen gård, sier han og ler.

At han valgte å bli barnelege og begynte på Barneklinikken, er det svært mange som er glade for.

– Alle som sitter her har hatt deg som læremester. Tenk på alle sporene du har etterlatt deg, sa overlege Thomas Halvorsen.

HVOR SKAL GRENSENE GÅ?

Barn har alltid fascinert 66-åringen. Etter at han var ferdig med legestudiene, har han jobbet med barn, spesielt med for tidlig fødte barn.

Han begynte som lege ved Barneklinikken i 1977.

– Her bygde vi opp nyfødtavdelingen på Haukeland fra en vanlig sengepost til en intensivavdeling av høy internasjonal klasse. Markestad har vært en læremester for svært mange av oss som jobber her oppe i dag, forteller Reigstad.

Gjennom å jobbe med små barn fikk også Markestad interesse for vanskelige etiske spørsmål som: Hvor små premature barn skal vi redde? Når skal vi la naturen gå sin gang og la et barn dø?

Markestad ble etter hvert medlem av Rådet for legeetikk i Den norske legeforening. De siste syv årene har han vært leder for rådet, og det skal han være ut neste år.

I dag jobber han som forskningskoordinator ved Barneklinikken, professor ved Universitetet i Bergen og deltid som forskningsrådgiver på Sykehuset Innlandet.