Hanevik i heftig bosskrangel

Fra venstre: Daglig leder Tore Sagstad, eier Bjørn Hanevik og restaurantsjef Kjell Gunnar Myhre i  Harbour Café og Scruffy Murphy fortviler etter at kommunen stakk av med alle avfallsbeholderne deres.

Fra venstre: Daglig leder Tore Sagstad, eier Bjørn Hanevik og restaurantsjef Kjell Gunnar Myhre i Harbour Café og Scruffy Murphy fortviler etter at kommunen stakk av med alle avfallsbeholderne deres. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Utelivsbaronen på Torget raser mot kommunen etter at de fjernet alle bosspannene hans.

DEL

Mens Bjørn Hanevik går ut mot Bergen kommunes oppførsel, vifter Samferdselsetaten med politivedtektene.

– Her forsøker de å flytte bosset fra en ulovlighet til en annen, sier Ove Foldnes, direktør i Samferdselsetaten.

Han anbefaler Hanevik å ominnrede en del av bygningsmassen sin til avfallshåndtering.

– De kan i hvert fall ikke skyve bossproblematikken ut på det offentliges areal, sier Foldnes.

Eiendoms- og utelivsinvestor Hanevik fikk varsel fra Bergen kommune om at bosspannene til virksomhetene hans på Torget skulle bort fra gatene innen 1. juni.

Han forteller at et stillas sperrer for inngangen til arealet der de vil oppbevare avfallet i smauet bak restaurantene. Av den grunn har de vært tvunget til å la bosspannene stå i Smalgangen slik de alltid har gjort.

– MAKTARROGANSE

– Jeg var i dialog med samferdselsetaten, og de sa at det var greit så lenge stillaset står der, sier Kjell Gunnar Myhre, restaurantsjef for Harbour Café og Scruffy Murphy.

– Plutselig kom Bergen bydrift og fjernet alle bosspannene våre uten forvarsel, sier han videre.

Hanevik forteller at de har avtale med Norsk Gjenvinning, fordi de priset seg lavere enn Bir.

– Det påfallende er at bosspann med Bir-logo sto igjen. Kommunen fikk altså rensket bort den private tilbyderen, mens den interkommunale aktøren fikk bli værende.

– Gjelder ikke det samme for Bir? Er det ikke likhet for loven? Måten ting blir gjort på er helt skandaløs, tordner Hanevik, som fortviler over at de nå ikke har noe sted å gjøre av avfallet sitt.

– LIKHET FOR LOVEN

– Næringsavfall er som regel lagret i store beholdere og må ikke blandes sammen med bosspann fra vanlige husholdninger, sier Foldnes.

Han medgir at det står igjen én beholder for næringsavfall med Bir-logo.

– Den er full av glass og ble ikke fjernet fordi den var så tung at Bergen bydrift ikke klarte å ta den uten kran. Den må tas når det ikke er for mye folk som trafikkerer der. Det er definitivt likhet for loven, sier Foldnes.

FIKK ADVARSEL

Alle renovasjonsselskapene som har hatt bosspann stående permanent på gategrunn i sentrum, ble innkalt til møte med kommunen.

– De ble gjort oppmerksom på at politivedtektene ikke tillater å ha beholdere for næringsavfall stående ute som er til ulempe for ferdsel, og ble bedt om å ta det opp med kunder, sier Foldnes.

Restaurantene som hadde spann for næringsavfall i Smalgangen og Dyvekegangen, ble spesielt varslet.

– I midten av mai fikk de melding om å fjerne dem innen 1. juni. Det er ikke gjort, sier Foldnes og understreker at det ikke er gitt noen dispensasjon.

– De fikk beskjed om å kontakte Samferdselsetatens jurist, noe de ikke har gjort.

– Dessuten er arealet de nå vil oppbevare bosset på (Søthullet) også Bergen kommunes eiendom, og det er ikke gitt noen tillatelse til å lagre avfall der, sier Foldnes.

Artikkeltags