Håper aksjonen snart er slutt

Utenriksminister Espen Barth Eide under pressekonferansen der han informerte om gisselaksjonen på Statoils anlegg i Algerie, fredag kveld.

Utenriksminister Espen Barth Eide under pressekonferansen der han informerte om gisselaksjonen på Statoils anlegg i Algerie, fredag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Eide lettet over nordmennene som kom seg unna.

DEL

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han har håp om at gisselaksjonen nærmer seg slutten. Ytterligere to nordmenn er bekreftet i sikkerhet og fysisk uskadd.

Dermed er det seks nordmenn Statoil og norske myndigheter fortsatt ikke kan gjøre rede for.

En av de to nordmennene er fraktet ut av landet og er for øyeblikket i Tyskland, mens den andre får medisinsk behandling av militært personell i Algerie. Begge skal være fysisk uskadd, ifølge Eide.

Den andre nordmannen skal fraktes ut av landet i nær framtid.

HÅP OM Å REDDE FLERE

Utenriksministeren var svært glad for å kunne bekrefte at de to norske er reddet, og sier det er håp om at flere nordmenn kan være i live.

– Det er med stor lettelse vi har mottatt opplysninger om at to nordmenn er fri, slik Helge Lund har bekreftet på sin pressekonferanse, sa Eide da han orienterte pressen lørdag formiddag, like etter Statoils pressekonferanse.

– Vi har et håp om at det bærer mot slutten, sier Eide om gisselsituasjonen.

Samtidig føler Eide dyp uro for de seks som det fortsatt ikke er gjort rede for.

– Nyheten om de to siste som er i sikkerhet, har tent et håp om at vi også kan få flere ut i live. Men vi må også være forberedt på dårlige nyheter i tiden fremover, sa Eide.

– Vi kjenner en dyp uro over de seks vi ennå ikke kan redegjøre for, sier han.

OPPRETTET LUFTBRO

Eide kunne ikke si noe mer om hvordan nordmennene kom seg ut av gisselsituasjonen.

Utenriksministeren bekreftet også at det norske flyet med medisinsk utstyr og personell har fått landingstillatelse i In Aménas, og vil lande i løpet av formiddagen.

Ifølge Eide er det nå etablert en luftbro inn til In Aménas og at flytilgang ikke lenger er et problem.

Informasjonen fra området har også blitt mye bedre i løpet av det siste døgnet, ifølge Eide.

Artikkeltags