– Har aldri opplevd noe verre

Om lag 15 tonn asbest er blitt ryddet opp rundt dette bygget, ifølge asbestrådgiver. Spredning av asbest utgjør stor helserisiko.

Om lag 15 tonn asbest er blitt ryddet opp rundt dette bygget, ifølge asbestrådgiver. Spredning av asbest utgjør stor helserisiko. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ni leiligheter ble evakuert etter asbestspredning.

DEL

– Jeg tror knapt noen i Norge har sett grovere tilfelle.

Det sier daglig leder og asbestrådgiver i Eriksen HMS; Tom Eriksen til BA etter å ha blitt hyret inn for å bokstavelig talt rydde opp etter en ulovlig jobbsanering i Møllendalsveien.

FORURENSET FRA TOPP TIL BUNN

I et leilighetskompleks eid av VAPA Eiendom i Møllendalsveien 63B, ble arbeidene ved asbestsanering stoppet umiddelbart da Arbeidstilsynet fikk se hvordan den svært kreftfremkallende asbesten ble behandlet.

– Omkring 800 kvadratmeter med asbestplater, bølgeeternitt, har blitt fjernet fra taket. Man har forsøkt å fjerne dem hele, men det har ikke blitt gjort, og mange plater har blitt knust underveis. Resultatet er at det svært kreftfremkallende asbeststøvet har blitt spredd over hele arbeidsområdet, samt inn i ventilasjonanlegget til leiligheter i to bygg. Hele Møllendalsveien 63B var forurenset fra topp til bunn da vi kom til stedet, forklarer Eriksen.

– ET MARERITT

I et vedtak fra slutten av juli skriver Helsevernetaten i Bergen kommune at alle beboere i det aktuelle bygget må evakueres umiddelbart, og at personlige eiendeler som kan inneholde asbest ikke må tas med. I samtlige hybler som var bebodd i saneringsperioden krevde kommunen støvmålinger, det samme gjaldt de 15 nærmeste leilighetene i nabohuset, Møllendalsveien 63 A.

– Vi fant asbest i alle de 15 nærmeste leilighetene i nabobygget, og alle ble vasket ned, sier Eriksen.

Han er ikke nådig i sin kritikk av arbeidet som LTB Invest gjorde før Eriksen og AF Gruppen ble koblet inn i saken.

– Det er slaurearbeid. Vi brukte en hel uke bare på å rydde opp rundt huset, det lå asbest og fløt over alt. Dette har vært et mareritt i tre uker, og det kommer til å være et mareritt i mange uker fremover. De som har gjort dette, har over hodet ikke hatt peiling på hva de har drevet med. Asbeststøv er noe av det farligste man kan puste inn, sier Eriksen til BA.

Han legger til at han opplever flere aktører i markedet ikke tar asbestsanering på alvor.

– Det er dessverre flere som opererer på denne måten, sier Eriksen.

– SKULLE SJEKKET BEDRE

– Som huseier har vi et stort ansvar, og det tar vi veldig seriøst. Dessverre har vi nok vært litt naive denne gang, sier prosjektleder i VAPA Eiendom, Ingrid Berentzen.

Hun bekrefter at de var klar over at det fantes asbest i bygget, men sier de ikke visste hvor alvorlig det var.

– Vi var klar overfor LTB Invest som utførte arbeidet om asbestproblemet, og hadde kontrakter på dette. Dessverre har vi nok ikke fulgt opp entrepenørene slik vi skulle ha gjort. Vi burde sjekket det bedre, sier hun og viser til at asbesten ble spredd over et større område.

SKUFFET OVER ENTREPRENØREN

Møllendalsveien 63B skal rehabiliteres for å leies ut blant annet til Bergen kommune og Hordaland Fylkeskommune. 1. august skulle etter planen alle de kommunale boligene i bygget utflyttes, men det ble fremskutt med cirka en uke da Arbeidstilsynet stoppet den ulovlige asbestsaneringen.

Ifølge kommunen skal arbeidet med asbestplatene på taket av bygget ha startet 14. juli, og ble stoppet av Arbeidstilsynet ti dager senere.

– Vi hadde gledet oss til å få restaurert bygget og startet med planene vi har fremover. Vi er skuffet både over oss selv og entrepenøren, sier Berentzen.

Planen er at bygget skulle brukes i noe grad til bolig, men Berentzen forteller at det også foreligger en kontrakt med fylkeskommunen om en produksjonsskole.

– Det er et pilotprosjekt som skal fange opp elever som faller ut av den videregående skole.

KOSTBART

– Hvem må ta regningen for det som nå har skjedd?

– Det har vi en avtale med entrepenøren om. Det er mulig vi må dekke noe, men det blir i hovedsak LTB Invest som skal betale, sier Berentzen og legger til at de har et god relasjon til entrepenøren.

– De har gjort mye bra arbeid for oss tidligere, sier hun.

Hvor høye kostnadene vil bli, er ennå usikkert.

– Det eneste jeg vet er at det blir kostbart, slår Berentzen fast.

– MANGLET GODKJENNINGER

Eriksen anslår at de har ryddet opp omkring ett tonn asbest rundt huset, samt pakket ned og fjernet 15-20 paller, omkring 15 tonn takplater for lagring hos Ragn Sells.

– For å kunne håndtere asbest, må et firma ha godkjenning fra Arbeidstilsynet. Godkjenninger for firmaet, kurs for de ansatte og helsekontroller varer i tre år. I tillegg skal hver enkelt jobb hvor man håndterer asbest meldes inn til Arbeidstilsynet. Meg bekjent mangler LTB alle godkjenninger og har heller ikke meldt inn den konkrete jobben. Det er fortvilende, for slike useriøse aktører ødelegger for resten av markedet, sier Eriksen.

Arbeidstilsynet bekrefter mandag overfor BA at LTB Invest manglet nødvendige godkjenninger for å håndtere asbest.

Bygget er nå avsperret av sikkerhetsmessige årsaker.

– Vi føler oss trygg på at problemet nå løses, og at arbeidet er i trygge hender hos Eriksen HMS, sier Berentzen til BA.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken