Har reddet liv gjennom telefonen i 30 år

Greta Gramstad har vært daglig leder for Kirkens SOS i 30 år nå i mai. 59-åringen fra Sandnes stortrives i jobben.

Greta Gramstad har vært daglig leder for Kirkens SOS i 30 år nå i mai. 59-åringen fra Sandnes stortrives i jobben. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg kunne ikke ha bedt om en bedre jobb, og her blir jeg til jeg må følges ut!

DEL

Greta Gramstad (59) smiler bredt og ikke helt uten selvironi. De siste 30 årene har hun vært daglig leder for Kirkens SOS Bjørgvin, krisetelefonen som hvert døgn besvarer over 70 telefoner fra mennesker i hele landet.

TIL STEDE

Trebarnsmoren fra Sandnes har bodd i Bergen siden 1980, men det var under studiene i Trondheim hun første gang kom i kontakt med Kirkens SOS.

– Den gangen var det sånn at Kirkens SOS kunne formidle besøk av noen fra menigheten. Jeg meldte meg som frivillig og begynte å besøke en dame som var psykisk syk. Det var starten på min livslange begeistring for Kirkens SOS, smiler Gramstad fra sofaen på kontoret på Kalfaret.

I reder Jebsens sommerhus fra 1869 holder krisetelefonen til, og i det ene tårnet har den daglige lederen kontor.

– Det som tiltalte meg med måten Kirkens SOS jobber på, er det geniale i å alltid være til stede for dem som trenger det. Vi skal ikke forsøke å fikse eller reparere noe for folk. Vi skal bare være der for dem som tar kontakt når de trenger det som mest, sier hun.

BÅDE UTSIKT OG INNSIKT

Selv om samtalen starter med å handle om Gramstad og hennes lange liv i Kirkens SOS, klarer hun på umerkelig vis å snu den til å handle om medienes utfordrende hverdag.

– He he, det er typisk meg. Jeg er ekstremt nysgjerrig på folk, og synes det er så kjekt å høre om andres verden. Jeg er veldig interessert i å få vite hva andre tenker og mener og hvordan de har det. Sånn sett har jeg nok valgt meg en perfekt jobb, smiler Gramstad.

Selv om hun ikke ofte sitter i telefonen og snakker med innringere selv, finner hun stor glede i å administrere og lede de 141 frivillige knyttet til avdelingen i Bergen.

– Det aller kjekkeste jeg vet er å være sammen med folk. Og i jobben min er det alltid nødvendig å utvikle seg og endre seg i takt med samfunnet. Det passer meg midt i blinken.

Og gleden over å treffe nye mennesker deler hun med sin mann, Amund Nordland, også han fra Sandnes. Sammen eier de to hus på Nordnes, hvorav det ene leies ut til turister.

– Da treffer vi masse spennende mennesker. I tillegg bor vi sånn til at uteplassen vår er midt i Verftsbakken, med full utsikt og full innsikt. Mange stopper og slår av en prat. Helt perfekt for oss sosiale mennesker, ler Gramstad hjertelig.

HAR REDDET LIV

Kirkens SOS består av 13 lokale sentre med 21 ulike vaktrom over hele Norge. Bergen er det nest største senteret og tok imot nesten 24 000 telefonhenvendelser i 2013. I tillegg besvarte de 1500 chat-meldinger og 1400 meldinger via nettsiden deres.

– Vårt hovedfokus når folk kontakter oss, er umiddelbart å finne ut om det er noe fare for at de skal ta sitt eget liv. Vår hensikt er å drive selvmordsforebygging, samt lindring av følelsesmessig og eksistensiell nød, forklarer Gramstad.

Mange av henvendelsene krisetelefonen får handler om selvmord, og Gramstad vet at de har reddet flere liv.

– Det handler om å være til stede for et menneske når alt er som svartest. Når man ikke har noen å vende seg til, da skal vi være der og lytte. Vi graver ikke i underliggende problemer og forsøker ikke å reparere ting, men vi stiller spørsmål og forsøker å få personen til selv å ta et annet valg enn å gjøre slutt på livet, sier Gramstad.

STOR BEUNDRING

En samtale hun selv husker godt, er en mann som ringte. Han hadde jobb, familie og venner, men noen ganger var han likevel på et så mørkt sted i livet at han mente selvmord var eneste utvei.

– Han ønsket ikke å belemre sine nærmeste med disse vanskelige tankene, derfor kontaktet han heller oss. Jeg ble full av beundring for denne mannen, sier Gramstad.

Hun glemmer heller aldri det som skjedde da hun en kveld glemte å låse ytterdøren da hun gikk hjem fra vakt.

– En av dem som jobbet den natten fikk det for seg, mange timer senere, at hun skulle gå ned å sjekke døren. Da viste det seg at en narkoman dame hadde tatt overdose i gangen vår, men hun ble reddet fordi hun ble funnet tidsnok.

Gramstad kikker ut i luften. Sånne hendelser får henne til å tro at det er noen som passer på der ute.

STØRRE AKSEPT

Gjennom sine 30 år som leder for krisetelefonen, har Gramstad på mange måter vært tett på den norske folkehelsen gjennom en hel generasjon. Men har folks utfordringer endret seg på denne tiden?

Gramstad tar en tenkepause.

– Mange ting har ikke endret seg i det hele tatt. Folk har fortsatt angst, depresjoner og psykiske lidelser. De opplever sorg og redsel. Det som kanskje har endret seg mest, er at det er mer akseptert å snakke om hvordan en har det nå enn tidligere. Det er fortsatt vanskelig å dele erfaringer om vold eller seksuelle overgrep, men samfunnet har en større aksept for å dele denne typen erfaringer, mener Gramstad.

Hun blir stille et øyeblikk igjen.

– Kanskje har det ikke endret seg så mye å være menneske, tross alt, konkluderer hun.

MYE ENSOMHET

Tall fra 2012 viser at 515 mennesker tok livet sitt det året. Det er en klar reduksjon fra året før, hvor 598 personer begikk selvmord. Omkring 70 prosent av dem som tar livet sitt, er menn.

På Kirkens SOS-telefon er i underkant av 50 prosent av dem som ringer menn. På SOS-chat er over 80 prosent av dem som tar kontakt kvinner.

– Det er mye ensomhet der ute. Mange ganger har vi fått tilbakemeldinger på at vi redder liv fordi vi har vært til stede akkurat når livet har vært som tyngst. Den gode samtalen kan hindre et problem i å eskalere. Vår aller viktigste rolle er å være et medmenneske med genuin og ektefølt interesse for andres liv, sier Gramstad.

Veien videre for hennes egen del tar ingen store krumspring.

– Så lenge helsen holder, og så lenge jeg klarer å utvikle meg og lære nye ting, blir jeg værende her. Jeg føler at det fortsatt er forferdelig mange uåpnede dører jeg har lyst til å åpne, smiler Gramstad.

Artikkeltags