Hordaland Røde Kors har så langt hentet ut 30 personer fra DNT-hyttene Litlos og Sandhaug på Hardangervidda etter at de har blitt syke med magevirus. 13 av dem ble hentet ut fra Sandhaug søndag kveld.

Den Norske Turistforening skriver på sine hjemmesider at seks av deres hytter på Hardangervidda er rammet; Rauhelleren, Kalhovd, Krækkja og Stigstuv foruten de to tidligere nevnte.

– Vi hadde det første oppdraget i går, og vi har en ny scooterpatrulje ute nå for å bistå flere. Felles for dem er at det er voksne personer med omgangssyken, forklarer informasjonsmedarbeider i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps sin påskesentral, Kent Eivind Vorland, til BA.

– Vær påpasselig med hygienen

Noen av personene har reist hjem mens andre har tatt seg til lege for undersøkelser.

– Det har vært snakk om at det kan være norovirus, men det må leger svare for når det er tatt prøver av pasientene. Uansett er utfordringen at dette smitter lett, og at folk tar det med seg fra en hytte til en annen, sier Vorland.

Han oppfordrer folk til å ta nødvendige forholdsregler for å unngå å spre smitte ytterligere.

– Man må være ekstra påpasselige med hygienen generelt, og med håndhygienen spesielt. Man må sprite seg når man har vært på toalettet og før man skal spise. Dersom man er smittet, må man legge seg inn i nødbuene tilknyttet hyttene, i stedet for å ta med seg smitten inn i hovedhyttene, sier Vorland.

Han forteller at noen av pasientene har tatt seg hjem med taxi.

– De har blitt fraktet ut til riksvei syv, og jeg vet at noen ble sluppet av på Dyranut hvor de har tatt taxi tilbake til Østlandet.

Røde Kors har hatt minst åtte personer i sving for å hjelpe de syke personene ut, og søndag ettermiddag er de på vei til Sandhaug for å hjelpe noen turgåere derfra ut.

Saken fortsetter under bildet.

Aldri opplevd lignende

– Vet du noe om hvor syke pasientene var?

– Jeg har ikke fått noen tilbakemelding på det, men de har vært friske nok til å bli fraktet ut med scooter, og noen har altså tatt seg videre hjem med taxi. Jeg har ikke opplysninger om at ambulanser har vært involvert, sier Vorland.

Han sier de har stor fokus på hygiene slik at ikke de skal bli smittet selv eller spre smitten videre.

– Vi passer på å bruke hansker, vaske oss godt på hendene og sprite utstyr grundig etter at vi har vært i kontakt med pasienter slik at ikke sykdommen spres ytterligere, sier Vorland.

Han har aldri tidligere vært med på noen lignende.

– I mine seks år i Hjelpekorpset har jeg ikke opplevd at så mye folk har måttet hjelpes ut av fjellet på grunn av samme sykdomstegn. Men vi har mye folk i fjellet som er klare til å hjelpe, så dette har vi foreløpig god kontroll på, sier Vorland.

De har så langt ikke fått meldinger om sykdom i private hytter.

– Alt tyder på norovirus

Kommunelege i Eidfjord, Torbjørn Bjotveit, sier til BA at det virker mest sannsynlig at det er snakk om norovirus.

– Ut ifra symptomene folk har så tyder det på norovirus, ja, svarer han og legger til at sykdommen ikke er farlig for friske mennesker.

– For folk som er svake i utgangspunktet kan det være det, men for folk som er friske til å reise opp i fjellet er dette ikke farlig, bare veldig plagsomt. Og absolutt veldig kjedelig å få når man er på tur, sier Bjotveit.

Han oppfordrer hyttegjester til å være nøye med håndvask og bruk av Antibac.

– Det er ikke slik at jeg vil fraråde folk å dra til hyttene, det virker som de har fått kontroll på situasjonen. Men dersom noen får symptomer er det viktig at disse personene blir isolert på eget rom og bruker eget toalett, sier legen.

Høyt fokus på hygiene

Daglig leder for DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg, bekrefter overfor BA at de har hatt sykdomstilfeller ved flere av sine hytter i palmehelgen.

– Det har gått en del omgangssyke på Østlandet den siste tiden, og trolig har noen gjester vært syke da de kom til hyttene. Dette har ført til smitte, sier Wikborg til BA.

Han sier DNT har tatt sykdomsutbruddet på høyeste alvor og har fått god hjelp fra Røde Kors.

– I tillegg har vi fått gode råd fra kommunelegen i Eidfjord og Mattilsynet. Dermed har vi fått kommunisert ut til våre bestyrere og gjester som nå har høyt fokus på hygiene, sier Wikborg.

Han understreker at det nå ikke skal være syke blant gjestene ved hyttene.

– Sengetøy, toaletter og håndtak blir behandlet med Klorin som dreper viruset, sier han, og legger til at han synes det er svært trist at noen har blitt rammet av sykdomsutbruddet i påskeferien.

– Vi er veldig glad for at tiltakene vi har gjort til nå ser ut til å fungere, og vi håper dermed at ingen flere skal bli rammet og heller kunne få en fin ferie, sier Wikborg.

Norovirus

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom.

Utbrudd inntreffer gjerne om vinteren i Norge, og personer i alle aldersgrupper kan bli smittet og syke.

Det tar mellom 12 og 48 timer fra en blir smitter til en blir syk.

Symptomene er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg får mange influensalignende symptom som feber, muskel- og leddverk og hodepine.

Dei viktigste forebyggende tiltakene mot norovirusinfeksjon er god hånd- og kjøkkenhygiene. Med god håndhygiene menes grundig håndvask med såpe og rennende vann.

Alkoholbasert hånddesinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)