Harmoni i høyden

Artikkelen er over 5 år gammel

Hver uke møtes en gruppe mennesker på toppen av Stoltzekleiven. Sammen finner de en indre ro. Uansett årstid, og uansett vær.

DEL

Det er onsdag 22. oktober, og 25 mennesker ligger i en halvsirkel på toppen av Stoltzekleiven. Høstmørket er i ferd med å legge seg over dem.

Akkurat som et teppe. Sakte, men sikkert. I luften er det åtte grader.

Lyden av dype åndedrag blander seg med fjerne og skarpe buekorps-rytmer fra Sandviken. Langt der nede.

– Vi retter tankene våre mot noe vi er takknemlige for, og smiler, sier yogainstruktør Kine Charlotte Solend i en avslappet tone til menneskene på bakken.

Hun er initiativtakeren bak Stoltzen Yoga, et gratis aktivitetstilbud som arrangeres én gang i uken. Denne onsdagen var det duket for nummer 65 i rekken.

HARMONI I STORMEN

StoltzenYoga ble arrangert for første gang i fjor sommer. Kine Charlotte Solend ønsket å gi folk i Bergen et gratis aktivitetstilbud som er forebyggende, inkluderende og helbredende.

På det meste har de vært 90 deltakere. Tilbudet er åpent for alle.

– Vi møtes hele året. Dette høres kanskje ut som en klisjé, men det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sier Kine Charlotte engasjert, som til daglig jobber fulltid som yogainstruktør.

Det har aldri hendt at ingen har møtt opp. På det minste har de vært fem deltakere. Noe hun synes er et bra antall, forholdene tatt i betraktning.

– Vel, det var midt på vinteren. Det stormet og haglet rundt oss, forteller yogainstruktøren.

I sommer har det derimot vært så mange fremmøtte at det har vært trangt om plassen.

–Derfor arrangerte jeg av og til yoga to ganger per uke. Det var kjempevanskelig å ikke gå opp her i det fine været, sier Kine Charlotte blidt.

INDRE LYKKE

Hvor lenge de holder på avhenger også av naturkreftene. Vanligvis holder de på i cirka én time.

Kine Charlotte går med rolige steg mellom de avslappede kroppene på det fuktige treverket.

I sterk kontrast løper nok en person opp på plattformen med oppjaget pust, for deretter å kaste seg ned mot bakken. Tidtakeren på armen viser 17 minutter og 11 sekunder. Etter hvert oppdager mosjonisten halvsirkelen, og ser på dem med et undrende blikk.

– Man lærer seg å stenge ut lydene fra alle menneskene. Det kan være en utfordring, sier Nora Klungtveit.

Hun og venninnen Kristin Frantzen hadde møtt opp denne onsdagen. De har vært med på StoltzenYoga flere ganger tidligere.

– Det er en helt spesiell opplevelse å drive med yoga her oppe, med byen under seg langt der nede. Vi har vært her i sol, og vi har vært her i regn, forteller Kristin Frantzen.

De liker kombinasjonen av tung trening opp steintrappen, og rolig avspenningen når de kommer på toppen. De tror dette er en veldig sunn måte å trene på.

– Når jeg kommer hjem har jeg en følelse av indre lykke. Det er helt fantastisk, sier Nora Klungtveit med et stort smil.

De har planer om å bli med på yogatime ute i naturen flere ganger.

– Det er helt utrolig at dette er gratis. Det er det jo omtrent ingenting som er. Kine Charlotte er utrolig flink, sier Kristin Frantzen.

LYS I MØRKET

Bernt Madsen er også en av de faste deltakerne. Første gang ble han lurt med av konen, men i ettertid har han på eget initiativ deltatt syv ganger.

– Det er kjempeflott. Den beste stunden i løpet av en uke er når jeg går hjem herfra. Jeg har en litt kranglete rygg, og dette er bra trening for hele kroppen, sier Bernt Madsen.

Denne onsdagen må han rusle hjem i stummende mørke. Dagene har blitt kortere.

– Det gjør absolutt ingenting. Det er en del av å være ute i naturen. På denne årstiden er det mørkt, og jeg synes nesten det er litt spennen­de, sier Bernt Madsen med et smil.

– Når det blir mørkt kan man konsentrere seg på en helt annen måte enn ellers. Man er mer oppmerksom på hva man selv holder på med, og ikke hva alle andre gjør i rundt, legger Bernt til.

Han hadde aldri prøvd yoga før han ble med på dette arrangementet.

– Jeg liker det. Det er gode bevegelser for hele kroppen. Dette synes jeg er kjempebra, sier han.

Han er også fornøyd med at tilbudet er gratis.

– Dette er helt unikt i mine øyne. God trening, samtidig som det er gøy, sier han.

Bernt sier farvel til Kine Charlotte, og forteller henne at han kommer neste onsdag også. Deretter forsvinner han inn i mørket.

VIL UTVIDE TILBUDET

I skogen kan man høre rolig prating, latter og den tunge pusten til de aller siste som når toppen denne kvelden.

Kine Charlotte venter til de siste deltakerne har pakket sakene sine.

Smilet er bredt, og nesen litt rød. Hun bryr seg ikke om at hun er veldig kald.

– Å trene foran tilskuere, samt ute i dårlig vær kan være en utfordring for mange. Men det virker som om de som er med synes det er kjempegøy. De tar det for nettopp hva det er, en utfordring, sier Kine Charlotte Solend.

Hun forteller at hun gjerne skulle hatt flere gratistimer for bergenserne i løpet av en uke, men at dette ikke er mulig per dags dato fordi hun mangler en sponsor.

Dette er noe hun prøver å få på plass, slik at tilbudet kan bli enda bedre.

– Jeg er glad i kontraster. Derfor ønsket jeg å flytte yogatimen utendørs. Å komme seg opp på Stoltzen er gjennomførbart for alle, selv om de ikke er i god form. I tillegg til at det kan utfordre dem som er det, sier Kine Charlotte Solend.

Artikkeltags