Camilla fikk brystkreftdiagnose – ble operert uken etter

– Tiden betyr alt: For Camilla Kvasnes gikk det fort fra hun fikk brystkreftdiagnosen til hun lå på operasjonsbordet. Nå er hverdagen det viktigste.			 Etter at hun fikk uhelbredelig kreft bruker hun dagene til å skape gode minner med familien. Foto: Arne Ristesund

– Tiden betyr alt: For Camilla Kvasnes gikk det fort fra hun fikk brystkreftdiagnosen til hun lå på operasjonsbordet. Nå er hverdagen det viktigste. Etter at hun fikk uhelbredelig kreft bruker hun dagene til å skape gode minner med familien. Foto: Arne Ristesund

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Camilla Kvasnes (38) roser helsevesenet og det nye pakkeforløpet etter at hun selv ble rammet av uhelbredelig brystkreft.

DEL

– Det handler om å bruke den tiden man har, og bruke den godt.

Det sier Camilla Kvasnes med et smil om munnen. Ti måneder har gått siden hun fikk diagnosen brystkreft med spredning. Men alenemoren ser likevel lyst på livet.

– Heldigvis faller det meg svært naturlig å være positiv, og det tror jeg du må være i den situasjonen som jeg er i. Jeg har selvsagt tunge stunder og har grått mine tårer, men jeg velger å være positiv, sier hun.

Les også: Her går midlene fra Rosa sløyfe

I november i fjor oppdaget hun en klump i det høyre brystet og hun ble sendt til mammografi. Allerede ved undersøkelsen fikk hun sterke indikasjoner om at det var kreft.

Operert etter seks dager

– Jeg bekymret meg ikke så mye i starten. Tenkte at det er vel en hoven lymfekjertel, sier hun og trekker på skuldrene.

Bekreftelsen på at det faktisk var kreft kom imidlertid 6. januar, og hun mener selv hun var heldig som kom inn under det nye pakkeforløpet som skal sikre rask og effektiv behandling og oppfølging for kreftpasienter.

Allerede seks dager senere lå hun på operasjonsbordet.

Hun slapp å miste brystet, men legen måtte fjerne flere lymfekjertler som kreften hadde spredd seg til. Så kom en ny nedslående beskjed. Kreften hadde spredd seg til brystbenet og Camilla var dermed blitt uhelbredelig syk.

Måneder med cellegift og en lang rekke strålebehandlinger fulgte.

Mange «oi-opplevelser»

– Det var mange «oi-opplevelser» på denne tiden. Først var det klumpen, så var det selve diagnosen og til sist denne beskjeden. Heldigvis er jeg et menneske som fort tilpasser seg, men det er mye informasjon man skal ta innover seg på kort tid, sier Camilla som berømmer sykehuset for oppfølgingen hun og familien har fått.

– De har vært fantastiske. De har så god forståelse av at evnen til å motta all denne informasjon i den livssituasjonen ikke alltid er tilstede, og har fulgt godt opp, sier hun og legger til;

Om jeg skulle lure på noe kan jeg bare ta opp telefonen å ringe.

– For fort for noen

Prosjektleder for pakkeforløpet i Helse Vest August Bakke sier de er godt fornøyd med resultatet av pakkeforløpet så langt.

– Helse Vest ligger nå blant de beste på dette nå. 75 prosent av alle nye kreftformer er nå inne i et pakkeforløp, sier han.

Han forklarer at av de som har fått påvist kreft og trenger behandling, kommer 76 prosent til innen den nærmeste tiden.

Om ventetiden er blitt kortet ned som følge av pakkeforløpet er ifølge Bakke ikke mulig å si helt ennå.

– Det er ikke gått nok tid til at vi kan måle det statistisk oppmot ventetiden tidligere. Vi vil nok være inne i 2017 før vi kan se dette, sier Bakke.

Men han viser likevel til de danske tallene.

– Der viser det en forkortet ventetid på rundt to uker, og de danske tallene lå langt etter det vi hadde tidligere. Men vi håper å få ned ventetiden, sier han.

Så langt kan ikke Bakke rapportere om annet enn positive tilbakemeldinger både på informasjon og tidsforløp.

– Om noen har sagt noe, så har det vært at det kanskje har gått litt fort for dem. Pasienter trenger mange ganger litt tid for å ta inn over seg det som skjer etter å ha fått en diagnose, sier Bakke.

Takker godt nettverk

Camilla skjønner hva Bakke mener, men selv var hun bare glad for at hun fikk operasjon så raskt som hun gjorde.

– Jeg synes det var deilig. At jeg slapp ventetiden, altså. Min første reaksjon da jeg fikk vite at jeg hadde kreft i kroppen er å få dette ut så fort som mulig.

Tiden etterpå har vært tøff.

– Jeg har vært sengeliggende i nesten seks måneder. Cellegift er ingen spøk, og det er klart det har vært tøft for familien, sier Camilla som har tre barn på 7, 9 og 14 år.

Aktiviteter og hendelser med barna har hun de siste månedene ikke fått med seg, men takket være støtte fra familie, venner og bekjente i nærmiljøet har gjort at barna likevel har fått det meste med seg. Hun mener hennes egen åpenhet har vært positivt for henne.

– Fra dag èn bestemte jeg meg for å være åpen om sykdommen. Jeg la ut en melding på facebook-siden blant annet til fotballaget og barnas klasser. Jeg syns det er viktig at folk vet hva vi gjennomgår. Å skulle skjule det ville bare gjort situasjonen tung for oss alle.

Ved godt mot

Responsen fra nærmiljøet har ikke latt vente på seg.

– Andre foreldre har vært fantastiske med hjelp av henting og bringing til og fra trening og andre eventer. I tillegg har min mor bodd hos oss. Det har vært en god støtte å ha, forklarer hun, men hun passer på å ikke glemme vennekretsen.

– De har vært helt enestående. De har kommet på døren med mat, og har hjulpet til med det aller meste. Jeg er veldig takknemlig for det, understreker hun. Til tross for sin alvorlige diagnose er Camilla ved godt mot.

– Jeg nyter dagene. Jeg er med på alt jeg kan klare å få med meg. Fotballkamper, skoletilstelninger og det blir mange venninnekvelder, sier hun med et smil.

– Sykdommen har gjort meg langt mer bevisst på hvordan man bruker tiden man har fått. Det viktigste er å skape gode minner, både for meg og for barna. Jeg vet ikke om jeg har mer enn tjue år igjen, eller om jeg bare har fire. Da gjør man sine prioriteringer, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken